Zdrowa plantacja bez chwościka buraka!

29 kwietnia, 2025

ProBeet WG to zawierający szczepy bakterii preparat mikrobiologiczny w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej, do stosowania w buraku cukrowym i innych uprawach polowych. Szczepy pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności roślin. Bakterie, zasiedlając rośliny i ich otoczenie, zajmują przestrzeń, blokując rozwój fitopatogenów. Produkują wiele substancji, takich jak surfaktanty czy siderofory, które wpływają korzystnie na wzrost roślin uprawnych. ProBeet WG jest przeznaczony do budowania naturalnej odporności rośliny uprawnej na Cercospora spp., czyli sprawcę chwościka.

Preparat ProBeet WG wykazuje wielostronne mechanizmy działania, wywierające pozytywny wpływ na
rośliny uprawne, dzięki dobrze dobranym szczepom bakterii, które:

  • pobudzają i wzmagają systemiczną odporność indukowaną (ISR) na chwościka buraka
  • stymulują wigor i wzrost roślin (PGPB – Plant Growth- Promoting Bacteria)
  • umożliwiają zwiększenie biomasy i poprawiają żywotność roślin przez stymulowanie i produkcję fitohormonów: auksyn, giberelin, cytokinin, kwasu abscysynowego i jasmonowego, syntezę ACC

Korzyści z zastosowania:
– poszerza technologię zapobiegania występowaniu chwościka na plantacjach buraka cukrowego
– wpływa na utrzymanie wysokiej polaryzacji cukru do końca wegetacji
– zwiększa wigor roślin, minimalizuje wpływ stresu abiotycznego
(susza, silna operacja słoneczna i promieniowanie UV)

Przeczytaj też:

13 listopada, 2025
Arcton WG – biologiczna ochrona zbóż w niskich temperaturach
Czym jest Arcton WG? Arcton WG to biologiczny preparat mikrobiologiczny stosowany nalistnie w zbożach, opracowany z myśl...
Czytaj dalej
6 listopada, 2025
Wapnowanie ściernisk kukurydzianych – dlaczego to się opłaca i jak robić to skutecznie?
Po zbiorach kukurydzy na polu zostaje ogromny potencjał składników pokarmowych, ale żeby go wykorzystać, trzeba zadbać o...
Czytaj dalej
View of harvest residues in a corn field in early spring.
22 października, 2025
Jak zapewnić prawidłowy rozkład resztek pożniwnych?
Resztki pożniwne po kukurydzy  to znany  i czasami trudny temat i wydawać by się mogło, że jest już wyczerpany...
Czytaj dalej
21 października, 2025
Wirusy w zbożach
Przebieg pogody, wilgotna i ciepła jesień powoduje, że powinniśmy przypomnieć sobie o problemach związanych z chorobami ...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024