Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!

7 listopada, 2024

Tutaj treść artykułu

Tutaj treść artykułu

Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Jest to połączenie trzech szczepów bakterii, w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej. Dwa z nich pochodzą z ekosystemów rolniczych, natomiast trzeci z wysp Antarktyki nieeksploatowanych przez człowieka.

Jaki jest skład preparatu Arcton WG?

W skład produktu wchodzą 3 szczepy Bacillus sp. Produkt nie zawiera bakterii modyfikowanych genetycznie (GMO), nie zawiera również bakterii patogennych dla ludzi i zwierząt. Preparat posiada formę WG czyli granul do sporządzenia zawiesiny wodnej.

Jakie są korzyści ze stosowania preparatu mikrobiologicznego Arcton WG?
– zwiększa odporność zbóż na choroby grzybowe, co pozwala na ograniczenie stosowania syntetycznych fungicydów
– elastyczny w stosowaniu dzięki składowi – bakterie z Arktyki działają znakomicie  w niskich temperaturach , kiedy standardowe fungicydy nie są skuteczne
– szerokie okno aplikacji – możliwość aplikacji jesienią oraz wiosną w terminie zabiegów T0, T1 i T3

Zabieg T1 i inne terminy aplikacji produktu

Produkt może być stosowany w zbożach ozimych do 4 razy w sezonie wegetacyjnym. Wielokrotne zastosowanie pozwala na ograniczenie aplikacji syntetycznych środków grzybobójczych. W technologii biologicznej produkt rekomendowany jest w zabiegach T0,  T1 i T3. Jest skuteczny w niskich temperaturach , gdzie fungicydy nie mogą zadziałać.

Technika przygotowania cieczy roboczej i wykonywania zabiegu.

Preparat nie wymaga wcześniejszego roztworzenia jednak należy go dodawać stopniowo do opryskiwacza. Zabieg należy wykonywać zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej, to jest unikać w momencie zabiegu silnej ekspozycji na promieniowanie UV oraz ekstremalnie wysokiej temperatury.

W jakich roślinach uprawnych aplikować produkt?
Preparat dedykowany jest do stosowania we wszystkich gatunkach zbóż uprawnych w Polsce: pszenica ozima, pszenica jara, pszenica durum, jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenżyto ozime, pszenżyto jare, owies, żyto ozime, żyto jare, kukurydza.

Produkt może być stosowany w rolnictwie ekologicznym, posiada świadectwo kwalifikacji ekologicznej wydawane przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Dawkowanie: Zboża ozime zalecana dawka do jednorazowego zastosowania: 1,0-1,5 kg/h
Termin aplikacji: jesień – od początku fazy krzewienia  (od BBCH 21)

Przeczytaj też:

23 lipca, 2025
Pogoda w czasie wiechowania – cichy decydent plonu kukurydzy
Gdy myślimy o plonie kukurydzy, często skupiamy się na siewie, nawożeniu i ochronie herbicydowej. To są ważne elementy, ...
Czytaj dalej
15 lipca, 2025
Stonka ziemniaczana
Stonka ziemniaczana (łac. Leptinotarsa decemlineata) jest jednym z najgroźniejszych szkodników ziemniaków, odpowiedzialn...
Czytaj dalej
7 lipca, 2025
Chwościk buraka – największe zagrożenie dla buraka cukrowego. Jak skutecznie się bronić?
Chwościk buraka to jedna z najgroźniejszych chorób zagrażających uprawom buraka cukrowego, powodująca znaczne straty plo...
Czytaj dalej
5 czerwca, 2025
Zabieg T3 w pszenicy ozimej – dlaczego warto i jak go prawidłowo wykonać?
Ochrona fungicydowa zbóż ozimych to jeden z kluczowych elementów skutecznej agrotechniki. W cyklu zabiegów najwięcej mów...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024