Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!

7 listopada, 2024

Tutaj treść artykułu

Tutaj treść artykułu

Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Jest to połączenie trzech szczepów bakterii, w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej. Dwa z nich pochodzą z ekosystemów rolniczych, natomiast trzeci z wysp Antarktyki nieeksploatowanych przez człowieka.

Jaki jest skład preparatu Arcton WG?

W skład produktu wchodzą 3 szczepy Bacillus sp. Produkt nie zawiera bakterii modyfikowanych genetycznie (GMO), nie zawiera również bakterii patogennych dla ludzi i zwierząt. Preparat posiada formę WG czyli granul do sporządzenia zawiesiny wodnej.

Jakie są korzyści ze stosowania preparatu mikrobiologicznego Arcton WG?
– zwiększa odporność zbóż na choroby grzybowe, co pozwala na ograniczenie stosowania syntetycznych fungicydów
– elastyczny w stosowaniu dzięki składowi – bakterie z Arktyki działają znakomicie  w niskich temperaturach , kiedy standardowe fungicydy nie są skuteczne
– szerokie okno aplikacji – możliwość aplikacji jesienią oraz wiosną w terminie zabiegów T0, T1 i T3

Zabieg T1 i inne terminy aplikacji produktu

Produkt może być stosowany w zbożach ozimych do 4 razy w sezonie wegetacyjnym. Wielokrotne zastosowanie pozwala na ograniczenie aplikacji syntetycznych środków grzybobójczych. W technologii biologicznej produkt rekomendowany jest w zabiegach T0,  T1 i T3. Jest skuteczny w niskich temperaturach , gdzie fungicydy nie mogą zadziałać.

Technika przygotowania cieczy roboczej i wykonywania zabiegu.

Preparat nie wymaga wcześniejszego roztworzenia jednak należy go dodawać stopniowo do opryskiwacza. Zabieg należy wykonywać zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej, to jest unikać w momencie zabiegu silnej ekspozycji na promieniowanie UV oraz ekstremalnie wysokiej temperatury.

W jakich roślinach uprawnych aplikować produkt?
Preparat dedykowany jest do stosowania we wszystkich gatunkach zbóż uprawnych w Polsce: pszenica ozima, pszenica jara, pszenica durum, jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenżyto ozime, pszenżyto jare, owies, żyto ozime, żyto jare, kukurydza.

Produkt może być stosowany w rolnictwie ekologicznym, posiada świadectwo kwalifikacji ekologicznej wydawane przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Dawkowanie: Zboża ozime zalecana dawka do jednorazowego zastosowania: 1,0-1,5 kg/h
Termin aplikacji: jesień – od początku fazy krzewienia  (od BBCH 21)

Przeczytaj też:

9 maja, 2025
Technologia kompleksowego wsparcia rozwoju ziemniaka
W agrotechnice ziemniaka jednym z kluczowych czynników determinujących zarówno wysokość, jak i jakość plonu, jest odpowi...
Czytaj dalej
5 maja, 2025
Dlaczego zabieg T2 jest tak ważny?
W ochronie zbóż zabieg T2 zajmuje szczególne miejsce. To właśnie na tym etapie, w fazie BBCH 37-39 (początek kłoszenia-p...
Czytaj dalej
2 maja, 2025
Trzecia dawka azotu w oziminach
Trzecia dawka azotu „na kłos” czyli w fazie strzelania w źdźbło do początku kłoszenia jest często stosowana w uprawie zb...
Czytaj dalej
29 kwietnia, 2025
Zdrowa plantacja bez chwościka buraka!
ProBeet WG to zawierający szczepy bakterii preparat mikrobiologiczny w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024