Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!

7 listopada, 2024

Tutaj treść artykułu

Tutaj treść artykułu

Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Jest to połączenie trzech szczepów bakterii, w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej. Dwa z nich pochodzą z ekosystemów rolniczych, natomiast trzeci z wysp Antarktyki nieeksploatowanych przez człowieka.

Jaki jest skład preparatu Arcton WG?

W skład produktu wchodzą 3 szczepy Bacillus sp. Produkt nie zawiera bakterii modyfikowanych genetycznie (GMO), nie zawiera również bakterii patogennych dla ludzi i zwierząt. Preparat posiada formę WG czyli granul do sporządzenia zawiesiny wodnej.

Jakie są korzyści ze stosowania preparatu mikrobiologicznego Arcton WG?
– zwiększa odporność zbóż na choroby grzybowe, co pozwala na ograniczenie stosowania syntetycznych fungicydów
– elastyczny w stosowaniu dzięki składowi – bakterie z Arktyki działają znakomicie  w niskich temperaturach , kiedy standardowe fungicydy nie są skuteczne
– szerokie okno aplikacji – możliwość aplikacji jesienią oraz wiosną w terminie zabiegów T0, T1 i T3

Zabieg T1 i inne terminy aplikacji produktu

Produkt może być stosowany w zbożach ozimych do 4 razy w sezonie wegetacyjnym. Wielokrotne zastosowanie pozwala na ograniczenie aplikacji syntetycznych środków grzybobójczych. W technologii biologicznej produkt rekomendowany jest w zabiegach T0,  T1 i T3. Jest skuteczny w niskich temperaturach , gdzie fungicydy nie mogą zadziałać.

Technika przygotowania cieczy roboczej i wykonywania zabiegu.

Preparat nie wymaga wcześniejszego roztworzenia jednak należy go dodawać stopniowo do opryskiwacza. Zabieg należy wykonywać zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Rolniczej, to jest unikać w momencie zabiegu silnej ekspozycji na promieniowanie UV oraz ekstremalnie wysokiej temperatury.

W jakich roślinach uprawnych aplikować produkt?
Preparat dedykowany jest do stosowania we wszystkich gatunkach zbóż uprawnych w Polsce: pszenica ozima, pszenica jara, pszenica durum, jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenżyto ozime, pszenżyto jare, owies, żyto ozime, żyto jare, kukurydza.

Produkt może być stosowany w rolnictwie ekologicznym, posiada świadectwo kwalifikacji ekologicznej wydawane przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Dawkowanie: Zboża ozime zalecana dawka do jednorazowego zastosowania: 1,0-1,5 kg/h
Termin aplikacji: jesień – od początku fazy krzewienia  (od BBCH 21)

Przeczytaj też:

18 kwietnia, 2025
Jak odpowiednio dobrać odmianę kukurydzy by zmaksymalizować ostateczny zwrot z inwestycji?
Kukurydza jest jedną z najbardziej wydajnych upraw w rodzinie zbóż. A wybór odmiany jest jedną z najważniejszych, jeśli ...
Czytaj dalej
16 kwietnia, 2025
Zabieg ochronny w rzepaku ozimym w fazie zielonego pąka – skuteczna prewencja przed chorobami i szkodnikami
Wiosna 2025 przynosi dynamiczne zmiany pogodowe, a w wielu regionach rzepak ozimy osiągnął właśnie fazę zielonego pąka. ...
Czytaj dalej
10 kwietnia, 2025
Skutki przymrozków w rzepaku są zauważalne – czas na regenerację!
W ostatnich dniach obserwujemy wyraźne skutki przymrozków w uprawach rzepaku. Niestety, po nagłym ociepleniu nastąpił ni...
Czytaj dalej
28 marca, 2025
Kiedy przeprowadzić skracanie zbóż?
Skracanie zbóż to jeden z podstawowych zbiegów agrotechnicznych wykonywanych wczesną wiosną, najczęściej razem z aplikac...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024