Słaby system korzeniowy – i co dalej?

29 lipca, 2024

System korzeniowy dostarcza roślinom niezbędnych składników pokarmowych do wzrostu, zatem gdy jego potencjał jest mocno nadszarpnięty nawożenie staje się nieefektywne i jest niepotrzebnym kosztem dla rolnika.

Co może ograniczać rozwój systemu korzeniowego?
  • duża koncentracja metali ciężkich
  • zakwaszona gleba (nieunormowane pH)
  • nadmiar bądź deficyt wody w glebie (nadmiar H₂O = gnicie korzeni, niedobór tlenu)
  • zbyt niska temperatura gleby
  • brak odpowiedniej struktury gleby ( podeszwa płużna)
  • niedobór mikroorganizmów glebowych

Jak zatem wesprzeć słaby system korzeniowy ?

W pierwszej kolejności powinniśmy przyjrzeć się odczynowi gleby , jeśli go ustabilizujemy , rośliny łatwiej będą przyswajały makro- i mikroelementy , dodatkowo wzrost pH gleby umożliwi lepsze namnażanie się mikroorganizmów glebowych. Ich rola jest nieoceniona w kategorii  procesów próchnicotwórczych  a tym samym w tworzeniu struktury gruzełkowatej (czyli tej najbardziej pożądanej dla rozwoju roślin – mowa tutaj o odpowiedniej porowatości, napowietrzeniu oraz fakcie , że korzenie włośnikowe na swojej drodze nie spotykają nadmiernych zagęszczeń gleby , mogąc swobodnie eksplorować profil glebowy ).

Nawozem, który przyjdzie z pomocą nie tylko słabemu systemowi korzeniowemu, ale zadziała kompleksowo jest bi calc +. To właśnie on:

  • ureguluje pH gleby,
  • zaktywizuje makro- i mikroskładniki,
  • poprawi właściwości sorpcyjne,
  • zwiększy populację mikroorganizmów w glebie,
  • oraz zadba o naturalną odporność roślin.
Nawóz bi calc+ w swoim składzie zawiera:
  • wysokoreaktywny węglan jurajski
  • bakterie Bacillus (3 rodzaje: azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium (fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
  • kwasy humusowe.

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby.

Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy , dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w bi calcu+ bakterie:
  • wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
  • przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
  • przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny – > Bacillus megaterium

Przeczytaj też:

18 kwietnia, 2025
Jak odpowiednio dobrać odmianę kukurydzy by zmaksymalizować ostateczny zwrot z inwestycji?
Kukurydza jest jedną z najbardziej wydajnych upraw w rodzinie zbóż. A wybór odmiany jest jedną z najważniejszych, jeśli ...
Czytaj dalej
16 kwietnia, 2025
Zabieg ochronny w rzepaku ozimym w fazie zielonego pąka – skuteczna prewencja przed chorobami i szkodnikami
Wiosna 2025 przynosi dynamiczne zmiany pogodowe, a w wielu regionach rzepak ozimy osiągnął właśnie fazę zielonego pąka. ...
Czytaj dalej
10 kwietnia, 2025
Skutki przymrozków w rzepaku są zauważalne – czas na regenerację!
W ostatnich dniach obserwujemy wyraźne skutki przymrozków w uprawach rzepaku. Niestety, po nagłym ociepleniu nastąpił ni...
Czytaj dalej
28 marca, 2025
Kiedy przeprowadzić skracanie zbóż?
Skracanie zbóż to jeden z podstawowych zbiegów agrotechnicznych wykonywanych wczesną wiosną, najczęściej razem z aplikac...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024