Żyzność gleby – co to jest i od czego zależy??

16 lipca, 2024

Co oznacza żyzność gleby ?

Gdy gleba jest w stanie zaspokoić takie potrzeby rośliny jak: woda, powietrze oraz składniki pokarmowe wtedy uznaje się ją za żyzną. Parametr ten zależy od właściwości fizycznych, chemicznych oraz biologicznych gleby.

Jakie elementy wpływają na żyzność gleby?

– zasobność substancji organicznej

– zasobność w składniki pokarmowe

– odczyn gleby

– ilość oraz jakość mikroorganizmów glebowych

– zawartość koloidów glebowych

– pojemność kompleksu sorpcyjnego

– rodzaje przeprowadzanych zabiegów agrotechnicznych

Jeśli którykolwiek z wymienionych powyżej parametrów niedomaga, wtedy cały system, czyli kondycja gleby zaczyna słabnąć.

Jak zatem poprawić żyzność gleby?

– odpowiedni płodozmian – ważne jest aby unikać uprawy tych samych roślin na jednym polu kilka lat pod rząd

– zbilansowane nawożenie

– pozostawienie słomy na polu = źródło substancji organicznej

– zastosowanie międzyplonów

– zadbanie o optymalne pH gleby

– zapewnienie odpowiedniego poziomu próchnicy glebowej (który zależy m.in. od obecności mikroorganizmów)

W dobie postępującego procesu urbanizacji, degradacji gleb oraz zmian klimatycznych będzie coraz trudniej utrzymać glebę w dobrej kondycji. Możemy jednak z tej opresji wyjść zwycięsko skłaniając się ku nowoczesnemu rolnictwu i związanymi z nim innowacyjnymi produktami, do których należy nawóz bi calc +.
Jest to produkt, który poprawia nie tylko żyzność gleby ale optymalizuje jej pH, idąc dalej właściwy odczyn gleby zapewni lepszą przyswajalność makro- i mikroorganizmów, co przełoży się na lepsze odżywienie roślin, a tym samym na większy plon. Nieocenionym atutem nawozu wapniowego bi calc+ są zawarte w nim bakterie, które nie tylko wspomagają procesy próchnicotwórcze ale ograniczają ilość czynników chorobotwórczych.

Nawóz  bi calc+, w swoim składzie zawiera:

– wysokoreaktywny węglan jurajski,

– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje : azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium(fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu

– kwasy humusowe.

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby.

Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy , dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w bi calc+ bakterie:

-wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis

– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans

– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny – > Bacillus megaterium

 

Przeczytaj też:

18 kwietnia, 2025
Jak odpowiednio dobrać odmianę kukurydzy by zmaksymalizować ostateczny zwrot z inwestycji?
Kukurydza jest jedną z najbardziej wydajnych upraw w rodzinie zbóż. A wybór odmiany jest jedną z najważniejszych, jeśli ...
Czytaj dalej
16 kwietnia, 2025
Zabieg ochronny w rzepaku ozimym w fazie zielonego pąka – skuteczna prewencja przed chorobami i szkodnikami
Wiosna 2025 przynosi dynamiczne zmiany pogodowe, a w wielu regionach rzepak ozimy osiągnął właśnie fazę zielonego pąka. ...
Czytaj dalej
10 kwietnia, 2025
Skutki przymrozków w rzepaku są zauważalne – czas na regenerację!
W ostatnich dniach obserwujemy wyraźne skutki przymrozków w uprawach rzepaku. Niestety, po nagłym ociepleniu nastąpił ni...
Czytaj dalej
28 marca, 2025
Kiedy przeprowadzić skracanie zbóż?
Skracanie zbóż to jeden z podstawowych zbiegów agrotechnicznych wykonywanych wczesną wiosną, najczęściej razem z aplikac...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024