Żyzność gleby – co to jest i od czego zależy??

16 lipca, 2024

Co oznacza żyzność gleby ?

Gdy gleba jest w stanie zaspokoić takie potrzeby rośliny jak: woda, powietrze oraz składniki pokarmowe wtedy uznaje się ją za żyzną. Parametr ten zależy od właściwości fizycznych, chemicznych oraz biologicznych gleby.

Jakie elementy wpływają na żyzność gleby?

– zasobność substancji organicznej

– zasobność w składniki pokarmowe

– odczyn gleby

– ilość oraz jakość mikroorganizmów glebowych

– zawartość koloidów glebowych

– pojemność kompleksu sorpcyjnego

– rodzaje przeprowadzanych zabiegów agrotechnicznych

Jeśli którykolwiek z wymienionych powyżej parametrów niedomaga, wtedy cały system, czyli kondycja gleby zaczyna słabnąć.

Jak zatem poprawić żyzność gleby?

– odpowiedni płodozmian – ważne jest aby unikać uprawy tych samych roślin na jednym polu kilka lat pod rząd

– zbilansowane nawożenie

– pozostawienie słomy na polu = źródło substancji organicznej

– zastosowanie międzyplonów

– zadbanie o optymalne pH gleby

– zapewnienie odpowiedniego poziomu próchnicy glebowej (który zależy m.in. od obecności mikroorganizmów)

W dobie postępującego procesu urbanizacji, degradacji gleb oraz zmian klimatycznych będzie coraz trudniej utrzymać glebę w dobrej kondycji. Możemy jednak z tej opresji wyjść zwycięsko skłaniając się ku nowoczesnemu rolnictwu i związanymi z nim innowacyjnymi produktami, do których należy nawóz bi calc +.
Jest to produkt, który poprawia nie tylko żyzność gleby ale optymalizuje jej pH, idąc dalej właściwy odczyn gleby zapewni lepszą przyswajalność makro- i mikroorganizmów, co przełoży się na lepsze odżywienie roślin, a tym samym na większy plon. Nieocenionym atutem nawozu wapniowego bi calc+ są zawarte w nim bakterie, które nie tylko wspomagają procesy próchnicotwórcze ale ograniczają ilość czynników chorobotwórczych.

Nawóz  bi calc+, w swoim składzie zawiera:

– wysokoreaktywny węglan jurajski,

– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje : azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium(fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu

– kwasy humusowe.

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby.

Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy , dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w bi calc+ bakterie:

-wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis

– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans

– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny – > Bacillus megaterium

 

Przeczytaj też:

9 maja, 2025
Technologia kompleksowego wsparcia rozwoju ziemniaka
W agrotechnice ziemniaka jednym z kluczowych czynników determinujących zarówno wysokość, jak i jakość plonu, jest odpowi...
Czytaj dalej
5 maja, 2025
Dlaczego zabieg T2 jest tak ważny?
W ochronie zbóż zabieg T2 zajmuje szczególne miejsce. To właśnie na tym etapie, w fazie BBCH 37-39 (początek kłoszenia-p...
Czytaj dalej
2 maja, 2025
Trzecia dawka azotu w oziminach
Trzecia dawka azotu „na kłos” czyli w fazie strzelania w źdźbło do początku kłoszenia jest często stosowana w uprawie zb...
Czytaj dalej
29 kwietnia, 2025
Zdrowa plantacja bez chwościka buraka!
ProBeet WG to zawierający szczepy bakterii preparat mikrobiologiczny w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024