
ProBeet WG to zawierający szczepy bakterii preparat mikrobiologiczny w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej, do stosowania w buraku cukrowym i innych uprawach polowych. Szczepy pochodzą z ekosystemów rolniczych, wykazując wysoką funkcjonalność w stymulowaniu naturalnej odporności roślin. Bakterie, zasiedlając rośliny i ich otoczenie, zajmują przestrzeń, blokując rozwój fitopatogenów. Produkują wiele substancji, takich jak surfaktanty czy siderofory, które wpływają korzystnie na wzrost roślin uprawnych. ProBeet WG jest przeznaczony do budowania naturalnej odporności rośliny uprawnej na Cercospora spp., czyli sprawcę chwościka.
Preparat ProBeet WG wykazuje wielostronne mechanizmy działania, wywierające pozytywny wpływ na
rośliny uprawne, dzięki dobrze dobranym szczepom bakterii, które:
- pobudzają i wzmagają systemiczną odporność indukowaną (ISR) na chwościka buraka
- stymulują wigor i wzrost roślin (PGPB – Plant Growth- Promoting Bacteria)
- umożliwiają zwiększenie biomasy i poprawiają żywotność roślin przez stymulowanie i produkcję fitohormonów: auksyn, giberelin, cytokinin, kwasu abscysynowego i jasmonowego, syntezę ACC
Korzyści z zastosowania:
– poszerza technologię zapobiegania występowaniu chwościka na plantacjach buraka cukrowego
– wpływa na utrzymanie wysokiej polaryzacji cukru do końca wegetacji
– zwiększa wigor roślin, minimalizuje wpływ stresu abiotycznego
(susza, silna operacja słoneczna i promieniowanie UV)
