ZAINWESTUJ W ZBOŻA

Zboża Jesień 2024

Zachęcamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą produktów i technologii związanych z uprawą zbóż, która pomoże Ci osiągnąć maksymalne rezultaty w Twojej działalności rolniczej.
ROZWIŃ SWOJE UPRAWY

Technologia uprawy zbóż jesienią

Zboża ozime mają największy udział w strukturze zasiewów w Polsce. Wynika to z najlepszych uwarunkowań klimatyczno-glebowych do uprawy tej grupy roślin w naszym kraju. Ich potrzeby termiczne, glebowe oraz wodne wpisują się w charakter naszego klimatu.

Zboża ozime, w zależności od gatunku, mają różne wymagania glebowe, terminy agrotechniczne, zimotrwałość, specyfikę rozwoju (np. zdolność krzewienia), zdrowotność, potrzeby pokarmowe i wczesność wpływającą na termin zbioru. Patrząc przez pryzmat wszystkich gatunków zbóż ozimych, to właśnie te cechy będą je parametryzować i nadawać przydatność do siewu w zależności od potrzeb. Również w obrębie poszczególnych gatunków te same cechy będą różnicować odmiany między sobą, np. pszenic ozimych. Dlatego dobór gatunku i odmiany to najważniejszy pierwszy krok w sukcesie uprawy zbóż. Te decyzje są już za nami, tak jak okres jesiennego rozwoju. Sprawdźmy zatem, co w okresie przedwiosennym powinniśmy zweryfikować i traktować jako punkt wyjścia do wiosennego prowadzenia upraw.

Jesienne dokarmianie dolistne zbóż

Przygotowanie i regeneracja oraz poprawa kondycji po przebytych stresach: herbicydy, susza, niskie temperatury i inne czynniki
lub
Poprawa kondycji i odporności roślin na niekorzystne warunki

Warianty nawożenia dolistnego

Nawożenie dolistne mikro- i makroelementowe; wariant I

Nawożenie dolistne mikro- i makroelementowe; wariant II

Preparat dla obydwu wariantów:

IonBlue
0,3–0,5 l/ha
Nawóz dolistny

Jesienne nawożenie zbóż

Technologia BI CALC+ /
Goudenkorrel

®

Pszenica
MATERIAŁ SIEWNY

Polecane odmiany nasion

Impresja
PSZENICA OZIMA KLASA A
Bardzo wysoka zimotrwałość (5)
Odmiana wyhodowana i przystosowana do polskich warunków glebowo‑klimatycznych
Doskonała jakość plonu (białko, gęstość i liczba opadania)
Wysoka tolerancja na choroby umożliwiająca uprawę w monokulturze i po kukurydzy
Bardzo dobra odporność na wyleganie
RGT Depot
PSZENICA OZIMA KLASA A
odmiana w typie „pojedynczego kłosa”, tworzy mniej źdźbeł kłosonośnych, ale za to lepiej wykształconych
rzadszy łan efektywniej wykorzystuje dostępne zasoby wody, stąd bardzo wysoki potencjał plonu nawet w suszy
tworzy grube, wyrównane ziarno o wysokiej i stabilnej jakości
dobra ogólna zdrowotność ze wskazaniem na mączniaka oraz rdzę brunatną i żółtą
średniowysokie rośliny o dużej odporności na wyleganie
elastyczność terminu siewu
KWS Bright
PSZENICA OZIMA KLASA B/A
stabilne plonowanie w różnych warunkach klimatycznych i glebowych
wysoka tolerancja na okresowe niedobory wody
polecana do uprawy po trudnych przedplonach zbożowych i kukurydzy na terenie całej Polski
bardzo wysoka gęstość, zawartość glutenu oraz szklistość ziarna
Apostel
PSZENICA OZIMA KLASA A
numer 1 w plonowaniu wśród pszenic jakościowych w warunkach niedoboru wody na poziomie agrotechniki A2 w 2019 r. wg PDO – COBORU 2019
stabilny poziom plonowania w różnych sezonach uprawy
rewelacyjny wygląd łanu od wczesnej wiosny do zbioru
dobra zdrowotność roślin
wysokie i stabilne parametry jakościowe ziarna
SY Orofino
PSZENICA OZIMA KLASA B
stabilny plon nawet w trudnych warunkach
bardzo wysoka odporność na choroby podstawy źdźbła
wysoka odporność na wyleganie
duża dynamika wzrostu wiosennego dzięki dobremu wykorzystaniu wiosennych zasobów wody
sprawdza się w siewie zboża po zbożach
Artimus
PSZENICA OZIMA KLASA A/E
bardzo wczesna odmiana oścista przeznaczona do uprawy na terenie całej Polski
specjalista od suchych i trudnych lokalizacji – przynależność do grupy KLIMAFIT
uniwersalna w doborze stanowiska i przedplonu
zimotrwałość dająca bezpieczeństwo uprawy nawet w trudnych okresach zimowych
znakomita jakość plonu – wręcz elitarne parametry
niskie rośliny o wysokiej odporności na wyleganie
Avenue
PSZENICA OZIMA KLASA B
najwcześniejsza pszenica typu chlebowego klasy B o porównywalnej z jęczmieniem ozimym dojrzałości zbiorczej
niskie rośliny o bardzo wysokiej odporności na wyleganie
wczesny i optymalny termin siewu
Metro
PSZENŻYTO OZIME
numer 1 w odporności na mączniaka oraz bardzo wysoka odporność na fuzariozę kłosów i pozostałe choroby
wybitnie wysoki plon w sezonie 2023 potwierdzony w doświadczeniach PDO COBORU: A1 – 107% wzorca, A2 – 103% wzorca
odmiana o średniej wysokości słomy i bardzo wysokiej odporności na wyleganie
wysoka mrozoodporność (5,5)
grube ziarno z wysoką zawartością białka
Picasso
JĘCZMIEŃ OZIMY PASTEWNY, WIELORZĘDOWY
regularność i stabilność plonowania
wysoka zdrowotność, odporność na BaYMV typ 1+2 (wirus żółtej mozaiki jęczmienia)
bardzo dobra zimotrwałość – 5 (wg COBORU)
zalecana do uprawy we wszystkich rejonach kraju
SU Hetti
JĘCZMIEŃ OZIMY PASTEWNY, WIELORZĘDOWY
jedna z najlepiej plonujących odmian jęczmienia ozimego w Polsce w PDO COBORU w latach 2021 i 2022 na obu poziomach agrotechniki (A1 i A2)
bogaty pakiet genów odpornościowych: BaMMV, BaYMV-1 oraz MaYMV-2 –przydatność do uprawy na terenach występowania wirusa mozaiki jęczmienia
wysoka tolerancja na wyleganie i łamliwość źdźbła
odmiana z bardzo dobrym profilem zdrowotnościowym i wysokiej MTZ

Adiuwanty

Adiuwanty to substancje pomocnicze przeznaczone do stosowania ze środkami ochrony roślin, regulatorami wzrostu i nawozami dolistnymi. Ich rolą jest zwiększenie skuteczności i wydajności wykonywanych zabiegów poprzez lepsze wchłanianie i wykorzystanie stosowanych preparatów, ograniczenia parowania czy ich zmywania. W rezultacie znacznie poprawiają one ekonomikę zabiegów oraz chronią środowisko przed ich pozostałościami.

Herbicydy

Jesienne zwalczanie chwastów w zbożach ozimych bezpośrednio przekłada się na wielkość oraz jakość plonów. Zabieg herbicydowy przeprowadzony jesienią jest bardziej ekonomiczny niż ten wiosenny, eliminuje bowiem konkurencję ze strony chwastów o dostęp do składników pokarmowych, wody oraz światła, pozwala na lepsze ukorzenienie się i rozkrzewienie oraz zwiększa mrozoodporność.

Nawozy dolistne

Nawożenie roślin przez liść stanowi formę dokarmiania makro- i mikroelementami. O ile nawożeniem w tej formie nie zastąpimy zapotrzebowania na makroskładniki (możemy je tylko uzupełnić w przypadku niesprzyjających warunków i braku możliwości pobrania z gleby), o tyle tym sposobem nawożenia jesteśmy w stanie całkowicie zaspokoić potrzeby roślin uprawnych na mikroskładniki. Nawożenie to jest bardzo efektywne i w szybki sposób pozwala uzupełnić braki lub zaspokoić profilaktycznie potrzeby nawozowe roślin uprawnych.

Biostymulatory

Biostymulatory to preparaty, w skład których wchodzą naturalne lub syntetyczne substancje wspomagające procesy życiowe roślin oraz zwiększające ich odporność na występujące warunki stresowe. Mogą wpływać na procesy metaboliczne w roślinach oraz na rozwój korzeni, stymulować rozwój pąków, kwiatów i owoców, a także zwiększać odporność roślin na stresy środowiskowe, co poprawia ich zdrowie i utrzymuje wysoki potencjał plonowania.

Nawozy mineralne i wapniowe

Zboża – podobnie jak rzepak – budują plon już jesienią. W tym okresie odpowiedni dostęp do składników pokarmowych ma kluczowe znaczenie dla odpowiedniego ich przezimowania, stąd zastosowanie nawozów mineralnych oraz wapniowych jest konieczne dla zapewnienia zbożom właściwego startu.

DO OGLĄDNIĘCIA

Polecane filmy

DO PRZECZYTANIA

Polecane artykuły

29 października, 2024
Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku
Zbilansowane nawożenie roślin niezbędnymi makro- i mikroelementami, dostosowanymi do ich potrzeb pokarmowych i nawozowyc...
Czytaj dalej
10 października, 2024
Żółta karłowatość jęczmienia
Żółta karłowatość jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus) to choroba roślin, wywoływana przez wirusy, która występuje w j...
Czytaj dalej
1 października, 2024
Jesienne dokarmianie makro i mikroelementami decyduje o plonie
Plon rzepaku ozimego warunkowany jest już jesienią. Udany start to silny rozwój systemu korzeniowego, odpowiedniej średn...
Czytaj dalej
27 września, 2024
Jesienna stymulacja ozimin
Jesień to okres wschodów i przygotowania ozimin do przezimowania a w rezultacie do wydania po zimie oczekiwanego plonu. ...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024