Zakwaszenie gleby – i co dalej?

26 czerwca, 2024

Głównym czynnikiem ograniczającym plonowanie jest zakwaszenie gleby, które wiąże się ze spadkiem jej urodzajności i produktywności.
Zakwaszenie gleb w Polsce ma charakter głównie naturalny i wynika z przewagi opadów atmosferycznych nad parowaniem oraz rodzaju skały macierzystej tworzącej glebę. W Polsce większość gleb powstała na kwaśnych polodowcowych skałach osadowych. Dodatkowo zakwaszenie pogłębiają tzw. czynniki antropogeniczne (spowodowane działalnością człowieka), głównie stosowanie nawozów azotowych oraz emisja tlenków siarki i azotu, przy jednoczesnym obniżeniu zużycia nawozów wapniowych.

Jakie realne zagrożenia mogą pojawić się w związku z zakwaszeniem gleby?

– wymywanie składników pokarmowych
– uwstecznianie się składników pokarmowych w formy trudno przyswajalne dla roślin
– ograniczenie i zmniejszenie aktywności mikrobiologicznej
– zmniejszenie zawartości próchnicy w glebie
– pojawienie się toksycznego glinu i manganu
– pojawienie się chorób, szkodliwych patogenów, chwastów

Jak działać ?

Wymagania roślin uprawnych w zależności od gatunku są różne, przy czym większość z nich preferuje odczyn w przedziale od 5,6-7,0 pH, co oznacza, że prawie zawsze gleby pod uprawy będą wymagały podniesienia odczynu. Dlatego aby zmniejszyć zakwaszenie gleby i doprowadzić jej pH do optymalnego poziomu proponujemy zastosowanie nawozu Bi Calc+, który w swoim składzie zawiera:
 – wysokoreaktywny węglan jurajski
– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje: azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium(fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
– kwasy humusowe
Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby. Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy, dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w Bi Calc+ bakterie:
-wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej
i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych:
poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny
-> Bacillus megaterium

Bi Calc+ przeznaczony jest dla wszystkich rodzajów upraw. Jest bezpieczny zarówno dla roślin jak i organizmów glebowych –
w kontrolowany sposób reguluje odczyn , nie niszcząc delikatnej równowagi ekosystemu glebowego. Granulat Bi Calc+ posiada
rejestrację MRiRW oraz certyfikat IUNG w Puławach dopuszczający go do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Podsumowując:
Bi Calc+ nie tylko reguluje pH gleby (niweluje zakwaszenie), lecz również aktywuje w niej makro- i mikroskładniki, poprawia właściwości sorpcyjne gleby, aktywuje mikroorganizmy, bierze udział w tworzeniu struktury gruzełkowatej oraz dba o naturalną odporność roślin.

Przeczytaj też:

7 listopada, 2024
Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!
Tutaj treść artykułu Tutaj treść artykułu Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Je...
Czytaj dalej
29 października, 2024
Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku
Zbilansowane nawożenie roślin niezbędnymi makro- i mikroelementami, dostosowanymi do ich potrzeb pokarmowych i nawozowyc...
Czytaj dalej
10 października, 2024
Żółta karłowatość jęczmienia
Żółta karłowatość jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus) to choroba roślin, wywoływana przez wirusy, która występuje w j...
Czytaj dalej
1 października, 2024
Jesienne dokarmianie makro i mikroelementami decyduje o plonie
Plon rzepaku ozimego warunkowany jest już jesienią. Udany start to silny rozwój systemu korzeniowego, odpowiedniej średn...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024