Słaby system korzeniowy – i co dalej?

29 lipca, 2024

System korzeniowy dostarcza roślinom niezbędnych składników pokarmowych do wzrostu, zatem gdy jego potencjał jest mocno nadszarpnięty nawożenie staje się nieefektywne i jest niepotrzebnym kosztem dla rolnika.

Co może ograniczać rozwój systemu korzeniowego?
  • duża koncentracja metali ciężkich
  • zakwaszona gleba (nieunormowane pH)
  • nadmiar bądź deficyt wody w glebie (nadmiar H₂O = gnicie korzeni, niedobór tlenu)
  • zbyt niska temperatura gleby
  • brak odpowiedniej struktury gleby ( podeszwa płużna)
  • niedobór mikroorganizmów glebowych

Jak zatem wesprzeć słaby system korzeniowy ?

W pierwszej kolejności powinniśmy przyjrzeć się odczynowi gleby , jeśli go ustabilizujemy , rośliny łatwiej będą przyswajały makro- i mikroelementy , dodatkowo wzrost pH gleby umożliwi lepsze namnażanie się mikroorganizmów glebowych. Ich rola jest nieoceniona w kategorii  procesów próchnicotwórczych  a tym samym w tworzeniu struktury gruzełkowatej (czyli tej najbardziej pożądanej dla rozwoju roślin – mowa tutaj o odpowiedniej porowatości, napowietrzeniu oraz fakcie , że korzenie włośnikowe na swojej drodze nie spotykają nadmiernych zagęszczeń gleby , mogąc swobodnie eksplorować profil glebowy ).

Nawozem, który przyjdzie z pomocą nie tylko słabemu systemowi korzeniowemu, ale zadziała kompleksowo jest bi calc +. To właśnie on:

  • ureguluje pH gleby,
  • zaktywizuje makro- i mikroskładniki,
  • poprawi właściwości sorpcyjne,
  • zwiększy populację mikroorganizmów w glebie,
  • oraz zadba o naturalną odporność roślin.
Nawóz bi calc+ w swoim składzie zawiera:
  • wysokoreaktywny węglan jurajski
  • bakterie Bacillus (3 rodzaje: azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium (fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
  • kwasy humusowe.

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby.

Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy , dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w bi calcu+ bakterie:
  • wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
  • przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
  • przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny – > Bacillus megaterium

Przeczytaj też:

22 stycznia, 2025
Siarka w uprawie rzepaku
Rzepak z roku na rok nie traci na popularności w uprawach polowych. Szacuje się, że powierzchnia zasiewów plasuje się na...
Czytaj dalej
3 stycznia, 2025
Innowacyjne nawożenie siarką
Prawidłowy wzrost i rozwój roślin zapewnia uregulowany odczyn gleby, dostęp do wody i światła oraz dostępność składników...
Czytaj dalej
Kukurydza 2025
5 grudnia, 2024
Kukurydza na kiszonkę 2025
Wybór odmiany to jedna z najważniejszych składowych wpływających na wysoki i jakościowy plon. Wybitnym tego przykładem j...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024