Słaby system korzeniowy – i co dalej?

29 lipca, 2024

System korzeniowy dostarcza roślinom niezbędnych składników pokarmowych do wzrostu, zatem gdy jego potencjał jest mocno nadszarpnięty nawożenie staje się nieefektywne i jest niepotrzebnym kosztem dla rolnika.

Co może ograniczać rozwój systemu korzeniowego?
  • duża koncentracja metali ciężkich
  • zakwaszona gleba (nieunormowane pH)
  • nadmiar bądź deficyt wody w glebie (nadmiar H₂O = gnicie korzeni, niedobór tlenu)
  • zbyt niska temperatura gleby
  • brak odpowiedniej struktury gleby ( podeszwa płużna)
  • niedobór mikroorganizmów glebowych

Jak zatem wesprzeć słaby system korzeniowy ?

W pierwszej kolejności powinniśmy przyjrzeć się odczynowi gleby , jeśli go ustabilizujemy , rośliny łatwiej będą przyswajały makro- i mikroelementy , dodatkowo wzrost pH gleby umożliwi lepsze namnażanie się mikroorganizmów glebowych. Ich rola jest nieoceniona w kategorii  procesów próchnicotwórczych  a tym samym w tworzeniu struktury gruzełkowatej (czyli tej najbardziej pożądanej dla rozwoju roślin – mowa tutaj o odpowiedniej porowatości, napowietrzeniu oraz fakcie , że korzenie włośnikowe na swojej drodze nie spotykają nadmiernych zagęszczeń gleby , mogąc swobodnie eksplorować profil glebowy ).

Nawozem, który przyjdzie z pomocą nie tylko słabemu systemowi korzeniowemu, ale zadziała kompleksowo jest bi calc +. To właśnie on:

  • ureguluje pH gleby,
  • zaktywizuje makro- i mikroskładniki,
  • poprawi właściwości sorpcyjne,
  • zwiększy populację mikroorganizmów w glebie,
  • oraz zadba o naturalną odporność roślin.
Nawóz bi calc+ w swoim składzie zawiera:
  • wysokoreaktywny węglan jurajski
  • bakterie Bacillus (3 rodzaje: azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium (fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
  • kwasy humusowe.

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby.

Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy , dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w bi calcu+ bakterie:
  • wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
  • przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
  • przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny – > Bacillus megaterium

Przeczytaj też:

7 lipca, 2025
Chwościk buraka – największe zagrożenie dla buraka cukrowego. Jak skutecznie się bronić?
Chwościk buraka to jedna z najgroźniejszych chorób zagrażających uprawom buraka cukrowego, powodująca znaczne straty plo...
Czytaj dalej
5 czerwca, 2025
Zabieg T3 w pszenicy ozimej – dlaczego warto i jak go prawidłowo wykonać?
Ochrona fungicydowa zbóż ozimych to jeden z kluczowych elementów skutecznej agrotechniki. W cyklu zabiegów najwięcej mów...
Czytaj dalej
3 czerwca, 2025
Nawożenie dolistne i biostymulacja kukurydzy
Odpowiednio zaplanowane nawożenie to jeden z kluczowych czynników decydujących o wysokości i jakości plonu kukurydzy. Ch...
Czytaj dalej
16 maja, 2025
Strategia ochrony herbicydowej w uprawie buraka cukrowego
Burak cukrowy to jedna z kluczowych roślin uprawnych w Polsce, ale ze względu na wolny wzrost początkowy, jest wyjątkowo...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024