Nieodpowiednia struktura gleby

9 lipca, 2024

Struktura gleby ma wpływ na jej żyzność i urodzajność.

Nieodpowiednia struktura pojawia się w momencie gdy jej elementarne ziarna glebowe nie tworzą agregatów, nie są ułożone w określonym porządku. Brak agregatów glebowych powoduje dysproporcję w ilości tlenu oraz wody w glebie, ogranicza prawidłowy rozwój roślin a kompleks sorpcyjny staje się uboższy w składniki pokarmowe. Najbardziej pożądana struktura, która zapewni w pełni sprzyjające warunki do rozwoju roślin to struktura gruzełkowata, czyli taka gdzie mineralne cząstki ziemi tworzą agregaty glebowe, a w kanalikach pomiędzy nimi znajduje się optymalna ilość tlenu, wody oraz rozpuszczone w niej składniki pokarmowe. Gleba bez struktury gruzełkowatej jest trudna do uprawy, często zakwaszona a rośliny na niej rosnące narażone są na stres, co wyraźnie przedkłada się na obniżenie plonów.

 Co może przyczynić się do braku struktury gruzełkowatej?

– zbyt mały poziom próchnicy w glebie
– zbyt mała ilość mikroorganizmów glebowych
– niskie pH gleby
– susza bądź nadmierne opady
– nieodpowiednie zmianowanie
– niewłaściwie dobrane zabiegi agrotechniczne
– niewłaściwe stosowanie nawozów mineralnych

Co można zrobić  w sytuacji braku struktury gruzełkowatej?

Podstawowym działaniem jest zmiana pH gleby – na najbardziej optymalne dla danej kategorii agronomicznej. W momencie gdy zmieni się odczyn gleby wzrośnie w niej liczba mikroorganizmów, idąc dalej im więcej mikroorganizmów tym więcej enzymów, a tym samym procesów próchnico twórczych, co z kolei przekłada się na tworzenie struktury gruzełkowatej.

Nawóz, który zapewni właściwy odczyn gleby, zoptymalizuje ilości mikroorganizmów, ułatwi tworzenie struktury gruzełkowatej oraz stworzy odpowiedne warunki dla bytowania roślin to bi calc+, który w swoim składzie zawiera:

– wysokoreaktywny węglan jurajski
– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje: azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium(fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
– kwasy humusowe 

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby. Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy, dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w bi calc+ bakterie:

– wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom, biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych, poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny -> Bacillus megaterium

Przeczytaj też:

7 listopada, 2024
Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!
Tutaj treść artykułu Tutaj treść artykułu Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Je...
Czytaj dalej
29 października, 2024
Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku
Zbilansowane nawożenie roślin niezbędnymi makro- i mikroelementami, dostosowanymi do ich potrzeb pokarmowych i nawozowyc...
Czytaj dalej
10 października, 2024
Żółta karłowatość jęczmienia
Żółta karłowatość jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus) to choroba roślin, wywoływana przez wirusy, która występuje w j...
Czytaj dalej
1 października, 2024
Jesienne dokarmianie makro i mikroelementami decyduje o plonie
Plon rzepaku ozimego warunkowany jest już jesienią. Udany start to silny rozwój systemu korzeniowego, odpowiedniej średn...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024