Niedobór składników pokarmowych w glebie?

3 lipca, 2024

Składniki pokarmowe w glebie są kluczowe dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin uprawnych. Nawet niewielki ich niedobór może doprowadzić do zmniejszenia plonu. Gdy gleba jest kwaśna jej struktura zmienia się w niestabilną, elementy ilaste nie tworzą agregatów,
co z kolei powoduje, że pory glebowe są mniej napowietrzone a toksyny znacznie przybierają na stężeniu. Ponadto na glebach o niskim pH zauważalna jest dysproporcja poszczególnych mikroorganizmów , więcej jest grzybów aniżeli bakterii a taki stan rzeczy prowadzi do większej zachorowalności roślin.

W jakich okolicznościach możemy spotkać się z niedoborami składników pokarmowych?

– przy nieuregulowanym odczynie pH gleby
– podczas niesprzyjających warunków klimatycznych (np. susza)
– w sytuacji zmniejszonej liczby mikroorganizmów glebowych
– przy błędach w zabiegach agrotechnicznych (np. zbiór biomasy)
– przy niewłaściwym doborze nawozów

 Co można zrobić w takiej sytuacji?

Kluczowym działaniem jest zoptymalizowanie pH gleby. Jeśli ureguluje się pH gleby wzrośnie również liczba mikroorganizmów, idąc dalej im więcej mikroorganizmów tym więcej enzymów a tym samym procesów próchnico twórczych, co z kolei przekłada się na tworzenie  najbardziej pożądanej -> struktury gruzełkowatej w glebie (czyli takiej, gdzie relacje powietrzno-wodne tworzą najlepsze środowisko dla rozwoju roślin). Nawóz, który zapewni właściwy odczyn gleby, zoptymalizuje ilości mikroorganizmów oraz stworzy odpowiednie warunki dla wzrostu roślin to bi calc+, który w swoim składzie zawiera:
– wysoko reaktywny węglan jurajski
– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje: azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium (fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
– kwasy humusowe

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby. Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy, dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.
Zawarte w bi calc+ bakterie:
– wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny ->
Bacillus megaterium

Bi calc+ przeznaczony jest dla wszystkich rodzajów upraw. Jest bezpieczny zarówno dla roślin jak i organizmów glebowych – w kontrolowany sposób reguluje odczyn, nie niszcząc delikatnej równowagi ekosystemu glebowego. Granulat bi calc+ posiada rejestrację MRiRW oraz certyfikat IUNG w Puławach dopuszczający go do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Przeczytaj też:

7 listopada, 2024
Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!
Tutaj treść artykułu Tutaj treść artykułu Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Je...
Czytaj dalej
29 października, 2024
Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku
Zbilansowane nawożenie roślin niezbędnymi makro- i mikroelementami, dostosowanymi do ich potrzeb pokarmowych i nawozowyc...
Czytaj dalej
10 października, 2024
Żółta karłowatość jęczmienia
Żółta karłowatość jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus) to choroba roślin, wywoływana przez wirusy, która występuje w j...
Czytaj dalej
1 października, 2024
Jesienne dokarmianie makro i mikroelementami decyduje o plonie
Plon rzepaku ozimego warunkowany jest już jesienią. Udany start to silny rozwój systemu korzeniowego, odpowiedniej średn...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024