Niedobór próchnicy w glebie i co dalej?

17 czerwca, 2024

Od dawna już wiadomo ,że gleby zasobne w próchnicę były uważane za żyzne, dające największe plony. Jednak współczesne realia co do zawartości próchnicy w glebach polskich  pozostawiają wiele do życzenia. Za gleby żyzne uznaje się te, na których średnia zawartość próchnicy wynosi 3-5%. Niestety aktualny poziom próchnicy na glebach polskich waha się w przedziale 1,5-2% (czasami nawet 0,5%).
Gdzie się zatem podziała ta próchnica?
Otóż, przyczyną deficytu próchnicy w glebach może być:
– długoterminowa intensywna uprawa gleby
– zbyt duża ilość zabiegów agrotechnicznych
– nadmierne nawożenie oraz stosowanie środków chemicznych, które w końcowym efekcie doprowadzają do wyjaławiania gleby z życia biologicznego
– zabieranie z pola materii organicznej (plonów oraz słomy)
– dodatkowo fakt, że obornik, który jest źródłem materii organicznej, składników odżywczych i mikroorganizmów stosowany jest jedynie w marginalnej części gospodarstw

Dlaczego próchnica jest taka ważna?
– poprawia strukturę gleby a tym samym jej warunki powietrzno-wodne oraz termikę

– odpowiada za żyzność, zasobność i zdrowotność gleby
– wiąże wodę i składniki pokarmowe
– wspomaga rozwój mikroorganizmów
– gleba jest mniej narażona na erozję
– wpływa na wzrost i rozwój roślin (dzięki dostępowi do łatwo przyswajalnych składników pokarmowych)

Wniosek : słaba próchnica = słaby plon, czyli czas zacząć działać!

Aby wesprzeć procesy próchnicotwórcze i nie tylko, proponujemy zastosowanie nawozu Bi Calc+, który w swoim składzie zawiera:
– wysokoreaktywny węglan jurajski
– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje : azotofixans (azotowe) , subtilis (fitosanitarne), megaterium(fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
– kwasy humusowe

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby.

Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy, dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w Bi Calc+ bakterie:
– wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej: stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny -> Bacillus megaterium

Słowem podsumowania  – Bi Calc+  to produkt, który:
– reguluje odczyn pH
– pomaga rozkładać resztki pożniwne
– uruchamia składniki pokarmowe w glebie
– wzbogaca glebę w pożyteczne mikroorganizmy

Poniżej przykładowa technologia w rzepaku ozimym z zastosowaniem Bi Calc+:

Przeczytaj też:

7 listopada, 2024
Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!
Tutaj treść artykułu Tutaj treść artykułu Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Je...
Czytaj dalej
29 października, 2024
Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku
Zbilansowane nawożenie roślin niezbędnymi makro- i mikroelementami, dostosowanymi do ich potrzeb pokarmowych i nawozowyc...
Czytaj dalej
10 października, 2024
Żółta karłowatość jęczmienia
Żółta karłowatość jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus) to choroba roślin, wywoływana przez wirusy, która występuje w j...
Czytaj dalej
1 października, 2024
Jesienne dokarmianie makro i mikroelementami decyduje o plonie
Plon rzepaku ozimego warunkowany jest już jesienią. Udany start to silny rozwój systemu korzeniowego, odpowiedniej średn...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024