Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Niedobór próchnicy w glebie i co dalej?

17 czerwca, 2024

Od dawna już wiadomo ,że gleby zasobne w próchnicę były uważane za żyzne, dające największe plony. Jednak współczesne realia co do zawartości próchnicy w glebach polskich  pozostawiają wiele do życzenia. Za gleby żyzne uznaje się te, na których średnia zawartość próchnicy wynosi 3-5%. Niestety aktualny poziom próchnicy na glebach polskich waha się w przedziale 1,5-2% (czasami nawet 0,5%).
Gdzie się zatem podziała ta próchnica?
Otóż, przyczyną deficytu próchnicy w glebach może być:
– długoterminowa intensywna uprawa gleby
– zbyt duża ilość zabiegów agrotechnicznych
– nadmierne nawożenie oraz stosowanie środków chemicznych, które w końcowym efekcie doprowadzają do wyjaławiania gleby z życia biologicznego
– zabieranie z pola materii organicznej (plonów oraz słomy)
– dodatkowo fakt, że obornik, który jest źródłem materii organicznej, składników odżywczych i mikroorganizmów stosowany jest jedynie w marginalnej części gospodarstw

Dlaczego próchnica jest taka ważna?
– poprawia strukturę gleby a tym samym jej warunki powietrzno-wodne oraz termikę

– odpowiada za żyzność, zasobność i zdrowotność gleby
– wiąże wodę i składniki pokarmowe
– wspomaga rozwój mikroorganizmów
– gleba jest mniej narażona na erozję
– wpływa na wzrost i rozwój roślin (dzięki dostępowi do łatwo przyswajalnych składników pokarmowych)

Wniosek : słaba próchnica = słaby plon, czyli czas zacząć działać!

Aby wesprzeć procesy próchnicotwórcze i nie tylko, proponujemy zastosowanie nawozu Bi Calc+, który w swoim składzie zawiera:
– wysokoreaktywny węglan jurajski
– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje : azotofixans (azotowe) , subtilis (fitosanitarne), megaterium(fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
– kwasy humusowe

Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby.

Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy, dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w Bi Calc+ bakterie:
– wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej i tworzenie struktury gruzełkowatej: stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych; poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny -> Bacillus megaterium

Słowem podsumowania  – Bi Calc+  to produkt, który:
– reguluje odczyn pH
– pomaga rozkładać resztki pożniwne
– uruchamia składniki pokarmowe w glebie
– wzbogaca glebę w pożyteczne mikroorganizmy

Poniżej przykładowa technologia w rzepaku ozimym z zastosowaniem Bi Calc+:

Przeczytaj też:

9 maja, 2025
Technologia kompleksowego wsparcia rozwoju ziemniaka
W agrotechnice ziemniaka jednym z kluczowych czynników determinujących zarówno wysokość, jak i jakość plonu, jest odpowi...
Czytaj dalej
5 maja, 2025
Dlaczego zabieg T2 jest tak ważny?
W ochronie zbóż zabieg T2 zajmuje szczególne miejsce. To właśnie na tym etapie, w fazie BBCH 37-39 (początek kłoszenia-p...
Czytaj dalej
2 maja, 2025
Trzecia dawka azotu w oziminach
Trzecia dawka azotu „na kłos” czyli w fazie strzelania w źdźbło do początku kłoszenia jest często stosowana w uprawie zb...
Czytaj dalej
29 kwietnia, 2025
Zdrowa plantacja bez chwościka buraka!
ProBeet WG to zawierający szczepy bakterii preparat mikrobiologiczny w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024