Małe żniwa już za nami, za chwile będą Państwo ponownie podejmować decyzję jakie odmiany zasiać w swoim gospodarstwie. Wybór nie jest taki prosty, ponieważ zarejestrowanych odmian jęczmienia ozimego w COBORU jest ponad 40, a oprócz tego na rynku są dostępne odmiany z Katalogu Wspólnotowego Odmian Roślin Rolniczych (CCA). Postanowiliśmy ułatwić Państwu pracę i w tym artykule przedstawiamy jakie najważniejsze cechy powinna posiadać odmiana, aby móc w pełni wykorzystać potencjał stanowiska.
- Potencjał plonowania
Jęczmień ozimy zalicza się zbóż o wysokich wymaganiach glebowych. Niestety w Polsce przeważają gleby słabsze, dlatego powinniśmy szukać odmian, które nawet w trudniejszych warunkach siedliskowych potrafią utrzymać swój potencjał plonowania. Taką odmianą jest SU Hetti z hodowli Saaten Union. SU Hetti wg COBORU w Regionie III czyli na terenie województwa lubuskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego, gdzie dominują słabe gleby i częste deficyty opadów uzyskała na poziomie agrotechnicznym a 1 wynik 10 t/ha, a na a2 wynik 12t/ha. I co najważniejsze odmiana od dwóch lat jest w czołówce plonowania spośród wszystkich badanych odmian w całej Polsce.
- Zdrowotność
Jęczmień ozimy to gatunek, który nie jest tak wymagający pod względem ochrony jak pszenica, stąd zwiększa się zainteresowanie tą uprawą. Natomiast coraz cieplejsze jesienie oraz łagodne zimy i w tym gatunku sprzyjają rozwojowi patogenów chorobotwórczym. Do najważniejszych chorób jęczmienia ozimego należą: rynchosporioza zbóż; rdza jęczmienia; mączniak prawdziwy zbóż i traw; wirus żółtej mozaiki jęczmienia; plamistość siatkowa. Bardzo ciekawą propozycją jest odmiana LG Picasso z hodowli Limagrain. Ma wybitny pakiet zdrowotnościowy – podwyższona tolerancja na najczęściej występujące choroby jęczmienia, dodatkowo wsparta genem odporności na wirusa żółtej mozaiki jęczmienia BaYMV Typ 1 + 2.
- Wyleganie
Plantacje dojrzewającego jęczmienia ozimego to raj dla oczu – piękne złote kłosy falujące na wietrze. Niestety w przypadku plantacji jęczmienia ten piękny obraz nierzadko przed samymi żniwami zostaje zakłócony przez zjawisko wylegania. Wylęgnięty łan to nie tylko ogromny problem z koszeniem, ale także często duże straty w plonie i jakości zbieranego ziarna. Stąd bardzo istotną cechą, na którą należy zwracać uwagę przy doborze odmian jest właśnie odporność na wyleganie. Patrząc na oficjalne wyniki COBORU z najwyższą notą wśród wszystkich odmian badanych 7 pkt jest odmiana SU Hetti, która w tej nocie jest lepsza nawet od odmiany wzorcowej Jakubus.
- Zimotrwałość
Kiedyś słabo wykształcona cecha zimotrwałości w jęczmieniu spędzała sen z powiek Rolnika. Na szczęście w hodowli podczas poszukiwania nowych odmian, w ostatnich latach szczególnie na tą cechę zwrócono uwagę, a dzięki temu w Krajowym Rejestrze wszystkie odmiany mają notę powyżej 4,5pkt. Odmiana LG Picasso i SU Hetti w tej cesze osiągnęły notę 5 pkt.
Jęczmień ozimy to gatunek, który najlepiej radzi sobie na dobrych glebach, o uregulowanym pH. Odmiana na którą się zdecydujemy, powinna posiadać szereg cech, dzięki którym będziemy mogli spać spokojnie przez cały sezon wegetacyjny nie martwiąc się o przezimowanie, zdrowotność i wyleganie, a kończąc na wysokim i jakościowym plonie.
Szereg najistotniejszych z punktu agronomicznego cech posiadają dwie nowe odmiany : SU Hetti wysokoprodukcyjna i nie bojąca się żadnego stanowiska odmiana o bardzo niskiej podatności na wyleganie oraz LG Picasso wybitnie zdrowa odmiana o stabilnym i wysokim plonie na każdym poziomie agrotechniki oraz o jednej z najwyższych not w tolerancji zakwaszenia gleby. Dla zwolenników odmian 2-rzędowych polecamy odmianę Bordeaux, która ma wybitne parametry jakościowe ziarna, przy tym bardzo wysoki MTZ i jest najwyżej plonującą odmianą 2-rzędową ze wszystkich badanych odmian.