Na jakie cechy odmianowe zwrócić uwagę przy doborze jęczmienia ozimego??

21 lipca, 2023

Małe żniwa już za nami, za chwile będą Państwo ponownie podejmować decyzję jakie odmiany zasiać w swoim gospodarstwie. Wybór nie jest  taki prosty, ponieważ zarejestrowanych odmian jęczmienia ozimego w COBORU jest ponad 40, a oprócz tego na rynku są dostępne odmiany z Katalogu Wspólnotowego Odmian Roślin Rolniczych (CCA). Postanowiliśmy ułatwić Państwu pracę i w tym artykule przedstawiamy jakie najważniejsze cechy powinna posiadać odmiana, aby móc w pełni wykorzystać potencjał stanowiska.

  1. Potencjał plonowania

Jęczmień ozimy zalicza się zbóż o wysokich wymaganiach glebowych. Niestety w Polsce przeważają gleby słabsze, dlatego powinniśmy szukać odmian, które nawet w trudniejszych warunkach siedliskowych potrafią utrzymać swój potencjał plonowania. Taką odmianą jest SU Hetti z hodowli Saaten Union. SU Hetti wg COBORU  w Regionie III czyli na terenie województwa lubuskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego,  gdzie dominują słabe gleby i częste deficyty opadów uzyskała na poziomie agrotechnicznym a 1 wynik 10 t/ha, a na a2 wynik 12t/ha. I co najważniejsze odmiana od dwóch lat jest w czołówce plonowania spośród wszystkich badanych odmian w całej Polsce.

  1. Zdrowotność

Jęczmień ozimy to gatunek, który nie jest tak wymagający pod względem ochrony jak pszenica, stąd zwiększa się zainteresowanie tą uprawą. Natomiast coraz cieplejsze jesienie oraz łagodne zimy i w tym gatunku sprzyjają rozwojowi patogenów chorobotwórczym. Do najważniejszych chorób jęczmienia ozimego należą: rynchosporioza zbóż; rdza jęczmienia; mączniak prawdziwy zbóż i traw; wirus żółtej mozaiki jęczmienia; plamistość siatkowa. Bardzo ciekawą propozycją jest odmiana LG Picasso z hodowli Limagrain. Ma wybitny pakiet zdrowotnościowy – podwyższona tolerancja na najczęściej występujące choroby jęczmienia, dodatkowo wsparta genem odporności na wirusa żółtej mozaiki jęczmienia BaYMV Typ 1 + 2.

  1. Wyleganie

Plantacje dojrzewającego jęczmienia ozimego to raj dla oczu – piękne złote kłosy falujące na wietrze. Niestety w przypadku plantacji jęczmienia ten piękny obraz nierzadko przed samymi żniwami zostaje zakłócony przez zjawisko wylegania. Wylęgnięty łan to nie tylko ogromny problem z koszeniem, ale także często duże straty w plonie i jakości zbieranego ziarna. Stąd bardzo istotną cechą, na którą należy zwracać uwagę przy doborze odmian jest właśnie odporność na wyleganie. Patrząc na oficjalne wyniki COBORU z najwyższą notą wśród wszystkich odmian badanych 7 pkt jest odmiana SU Hetti, która w tej nocie jest lepsza nawet od odmiany wzorcowej Jakubus.

  1. Zimotrwałość

Kiedyś słabo wykształcona cecha zimotrwałości w jęczmieniu spędzała sen z powiek Rolnika. Na szczęście w hodowli podczas poszukiwania nowych odmian, w ostatnich latach szczególnie na tą cechę zwrócono uwagę, a dzięki temu w Krajowym Rejestrze wszystkie odmiany mają notę powyżej 4,5pkt. Odmiana LG Picasso i SU Hetti w tej cesze osiągnęły notę 5 pkt.

 

Jęczmień ozimy to gatunek, który najlepiej radzi sobie na dobrych glebach, o uregulowanym pH. Odmiana na którą się zdecydujemy, powinna posiadać szereg cech, dzięki którym będziemy mogli spać spokojnie przez cały sezon wegetacyjny nie martwiąc się o przezimowanie, zdrowotność i wyleganie, a kończąc na wysokim i jakościowym plonie. 

Szereg najistotniejszych z punktu agronomicznego cech posiadają dwie nowe odmiany : SU Hetti wysokoprodukcyjna i nie bojąca się żadnego stanowiska odmiana o bardzo niskiej podatności na wyleganie oraz LG Picasso wybitnie zdrowa odmiana o stabilnym i wysokim plonie na każdym poziomie agrotechniki oraz o jednej z najwyższych not w tolerancji zakwaszenia gleby. Dla zwolenników odmian 2-rzędowych polecamy odmianę Bordeaux, która ma wybitne parametry jakościowe ziarna, przy tym bardzo wysoki MTZ i jest najwyżej plonującą odmianą 2-rzędową ze wszystkich badanych odmian.

 

 

Przeczytaj też:

7 listopada, 2024
Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!
Tutaj treść artykułu Tutaj treść artykułu Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Je...
Czytaj dalej
29 października, 2024
Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku
Zbilansowane nawożenie roślin niezbędnymi makro- i mikroelementami, dostosowanymi do ich potrzeb pokarmowych i nawozowyc...
Czytaj dalej
10 października, 2024
Żółta karłowatość jęczmienia
Żółta karłowatość jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus) to choroba roślin, wywoływana przez wirusy, która występuje w j...
Czytaj dalej
1 października, 2024
Jesienne dokarmianie makro i mikroelementami decyduje o plonie
Plon rzepaku ozimego warunkowany jest już jesienią. Udany start to silny rozwój systemu korzeniowego, odpowiedniej średn...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024