Kwasy humusowe, czy są ważne dla roślin?

28 marca, 2024

 

Kwasy humusowe, dwa słowa o których wszyscy mówią, ale czy wszyscy wiedzą co to jest i po co należy je stosować?

Kwasy humusowe najczęściej  analizujemy pod względem stosowania  doglebowego w rolnictwie, sadownictwie lub warzywnictwie, ale rzadko zdajemy sobie sprawę o ich dobroczynnym działaniu na same rośliny. Jak powszechnie wiadomo kwasy humusowe to składnik próchnicy żyznych gleb.  Idealna zawartość gleb powinna wynosić 5% ale niestety takich gleb jest bardzo mało w Polsce. Zawartość próchnicy w glebie jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleb oraz wpływających na wzrost roślin, wysokość plonu i jego jakość. Większość  gleb polskich jest dość  uboga w próchnicę. W zależności od regionu gleby o zawartości poniżej 2% próchnicy stanowią 40-72% gruntów rolnych.   Jak podają źródła naukowe w ostatnich kilkudziesięciu  latach zawartość próchnicy w glebach Polski spadła o ok. 40%.  Zatem  jest jasne dlaczego ostatnio tyle mówi się o kwasach humusowych. Preparaty zawierające kwasy humusowe stają się nieodzowne w produkcji roślinnej, ponieważ intensywna uprawa, brak stosowania obornika i poplonów a także nieprawidłowy płodozmian powodują drastyczny spadek próchnicy.

Kwasy humusowe są naturalnym składnikiem próchnicy w glebie i tworzą tzw. swoiste substancje próchniczne, czyli kompleks bezpostaciowych substancji organicznych o barwie od żółtej poprzez brunatną do czarnej. Do kwasów humusowych (są różnorodne pod względem chemicznym) zalicza się kwasy huminowe i fulwowe oraz huminy.

Kwasy humusowe charakteryzują się wielokierunkowym działaniem, wpływają na wzrost roślin w sposób bezpośredni i pośredni. Przede wszystkim oddziałują korzystnie na środowisko życia roślin, czyli warunki glebowe, poprzez zwiększenie pojemności wodnej i poprawienie struktury gleby, a przez to zmniejszenie zagrożenia suszą. Substancje humusowe stymulując wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych, zwiększają aktywność biologiczną gleby. Ponadto kwasy huminowe i fulwowe zwiększają siłę kiełkowania nasion, pozytywnie wpływają na rozwój siewek i korzeni roślin oraz wpływają na lepsze pobieranie składników pokarmowych przez rośliny oraz stymulują rozwój ich układu odpornościowego.

Dzięki swoim właściwościom chemicznym, takim jak zatrzymywanie rozpuszczalnych w wodzie nawozów mineralnych, zwiększanie pobierania azotu z gleby oraz możliwości zamiany form niedostępnych NPK do form przyswajalnych przez rośliny, wzbogacają glebę w substancje organiczne i mineralne, a co za tym idzie stymulują wzrost roślin.

Kwasy humusowe powstają w skutek rozkładu resztek organicznych pochodzenia roślinnego.

Mają zdolność wiązania nierozpuszczalnych jonów metali, tlenków oraz wodorotlenków i powolnego ich uwalniania w miarę zapotrzebowania roślin.

Ze względu na ich właściwości możemy mówić o trzech typach działania : fizycznym, chemicznym i biologicznym.

Fizyczne działanie kwasów humusowych:

  • modyfikują strukturę gleby,
  • zwiększają pojemność wodną gleby a przez to zmniejszają zagrożenie suszą,
  • zapobiegają pękaniu gleby, powierzchniowemu odpływowi wody i erozji gleby poprzez zwiększanie zdolności koloidów do wiązania wody,
  • poprawiają strukturę, zapobiegają utracie wody i składników pokarmowych w lekkich glebach piaszczystych,
  • rozluźniają gleby zwięzłe i poprawiają ich przewietrzanie,
  • ciemniejszy kolor gleby zwiększa absorbcję energii słonecznej.
  • przeciwdziałają zalewiskom wodnym

Chemiczne działanie kwasów humusowych:

  • neutralizują pH gleby,
  • wzbogacają glebę w substancje mineralne i organiczne,
  • poprawiają dostępność składników pokarmowych i wody dla roślin,
  • zatrzymują rozpuszczalne w wodzie nawozy mineralne w strefie korzeniowej i zmniejszają ich wypłukiwanie,
  • działają jako naturalny czynnik chelatujący jonów metali w środowisku zasadowym i ułatwiają ich pobieranie przez system korzeniowy,
  • posiadają bardzo wysoką pojemność wymiany koloidowej,
  • zwiększają konwersję składników pokarmowych (NPK i mikroelementów) do form dostępnych dla roślin,
  • zwiększają pobieranie azotu przez rośliny,
  • pomagają eliminować chlorozy spowodowane brakiem żelaza,
  • zmniejszają dostępność substancji toksycznych z gleby.
  • oddziałują ochronnie w warunkach zasolenia podłoża i występowania w podłożu metali ciężkich

Związki próchniczne zawierają wiele tzw. substancji wzrostowych, np. witamin, auksyn, niektórych innych kwasów organicznych czy substancji o charakterze antybiotyków, które intensyfikują ważne procesy fizjologiczne roślin (gospodarkę wodną, oddychanie i fotosyntezę, m.in. przez uaktywnienie enzymów roślinnych) oraz działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych

Biologiczne działanie kwasów humusowych:

  • stymulują wzrost roślin poprzez przyspieszanie podziałów komórek,
  • działają jako organiczne katalizatory wielu procesów biologicznych.
  • stymulują enzymy roślin i zwiększają ich produkcję,
  • zwiększają naturalną odporność roślin na choroby i szkodniki,
  • stymulują wzrost korzeni, szczególnie pionowych, przez co zwiększają pobieranie składników pokarmowych,
  • zwiększają oddychanie korzeniowe,
  • wspomagają fotosyntezę,
  • zwiększają zdolność kiełkowania nasion i ich żywotność,
  • stymulują wzrost i namnażanie pożytecznych mikroorganizmów glebowych.
  • ograniczają choroby roślin poprzez szybki  rozkład i mineralizację, a nie gnicie materii organicznej.
  • zwiększają wchłanianie tlenu w komórkach roślinnych
  • zwiększają przepuszczalność błon komórkowych
  •  stymulują ukorzenianie – pobudzają wzrost korzeni zwłaszcza włośnikowych
  • aktywują enzymy
  • łagodzą stres podczas opryskiwania dolistnego pestycydami
  • pobudzają fotosyntezę – zwiększa się zawartość chlorofilu
  • Podawane w formie oprysku roślin tworzą bezbarwny film na powierzchni roślin chroniąc je przed nadmierną transpiracją, wnikaniem patogenów i   nadmiernym promieniowaniem UV
  • Wpływają na lepsza zdolność przechowalniczą owoców i warzyw poprzez odpowiednie pogrubienie ścian komórkowych

 

Czym powinien się charakteryzować dobry preparat humusowy?

Preparat humusowy powinien zawierać jak najwięcej kwasów humusowych w przeliczeniu na suchą masę (a nie w masie organicznej) oraz powinien być w nim wysoki udział kwasów fulwowych (powyżej 15 proc. — też w przeliczeniu na suchą masę produktu).  Dodatkowo należy zwrócić uwagę czy kwasy huminowe są dostępne w postaci soli kwasów huminowych, ponieważ te jako rozpuszczalne w wodzie działają natychmiast po zastosowaniu, w przeciwieństwie do kwasów huminowych nierozpuszczalnych w wodzie, które potrzebują czasu i odpowiednich warunków oraz mikroflory aby je uwolnić do działania.

Ważne jest również pochodzenie kwasów humusowych. Najczęściej preparaty humusowe są wytwarzane z kopalin takich jak leonardyty czy węgiel brunatny. Są to produkty bardzo zróżnicowane pod względem składu ponieważ są pozyskiwane w różnych złożach i ich skład oraz czystość bardzo się różni. Problemem w takich preparatach jest duży udział frakcji organicznej( nierozłożonej) która przysparza problemów w czasie aplikacji opryskiwaczem, bo zapycha dysze. Dlatego konieczne jest wcześniejsze namoczenie preparatów i dokładne odfiltrowanie, co sprawia że duża cześć kwasów humusowych jest wyrzucana, ponieważ nie nadaje się do oprysku. Drugą wadą takich preparatów jest to że kwasy humusowe, zawarte w nich nie są w pełni aktywne i wymagają przekształcenia w glebie  chemicznego, fizycznego i biologicznego aby stać się pełnowartościowymi  i aktywnymi kwasami humusowymi.  Preparaty te są skuteczne ale musza być stosowane w dużych dawkach, regularnir i przez dłuższy czas ( nawet kilka lat).

 

Preparatem humusowym  najnowszej generacji jest unikalny na rynku Glebomax, który powstaje w procesie technologicznym zbliżonym do naturalnej humifikacji zachodzącej w glebie. Wskutek przemiany ligniny otrzymywane są czyste kwasy humusowe, które są w 100% aktywne już w momencie stosowania ich zarówno na roślina jak i na glebę. Glebomax  zawiera w składzie  w s.m. 90% kwasów humusowych w postaci soli, w tym 25% kwasów fulwowych. Preparat doskonale się rozpuszcza i może być stosowany zarówno doglebowo jak i dolistnie na rośliny.

Doglebowo zaleca się stosowanie Glebomax  na jesieni lub po sprzęcie. Wtedy zapewniamy najlepsze działanie, ponieważ jesienią w glebie znajduje się odpowiednia ilość wody aby zapewnić maksymalny efekt działania preparatu. Preparat jest silnie skoncentrowany, wiec mała dawka preparatu 10l/ha pozwala na ekonomiczne i skuteczne  działanie.  Preparat można również podawać systemami nawadniającymi zarówno w uprawach gruntowych jak i szklarniowych czy tunelowych. Warto również dodawać Glebomax do preparatów bakteryjnych, co sprzyja szybszemu namnażaniu się mikroorganizmów, stanowiąc dla nich łatwe źródło pokarmu i energii. Stosowany na wiosnę Glebomax dzięki nowoczesnej technologii MAT  frakcjonowania cząsteczek kwasów humusowych doskonale wchłania się w glebą, dzięki temu ze łatwo przemieszcza się kapilarami glebowymi do wnętrze warstwy ornej i szybko działa nawet w czasie obniżonej wilgotności ( nie suszy).

dr inż. Anna Ambroszczyk , firma Agrarius 

Przeczytaj też:

7 listopada, 2024
Zadbaj o zboża – sukces zimowego przetrwania zaczyna się jesienią!
Tutaj treść artykułu Tutaj treść artykułu Arcton WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Je...
Czytaj dalej
29 października, 2024
Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku
Zbilansowane nawożenie roślin niezbędnymi makro- i mikroelementami, dostosowanymi do ich potrzeb pokarmowych i nawozowyc...
Czytaj dalej
10 października, 2024
Żółta karłowatość jęczmienia
Żółta karłowatość jęczmienia (Barley Yellow Dwarf Virus) to choroba roślin, wywoływana przez wirusy, która występuje w j...
Czytaj dalej
1 października, 2024
Jesienne dokarmianie makro i mikroelementami decyduje o plonie
Plon rzepaku ozimego warunkowany jest już jesienią. Udany start to silny rozwój systemu korzeniowego, odpowiedniej średn...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024