Wybór odmiany to jedna z najważniejszych składowych wpływających na wysoki i jakościowy plon. Wybitnym tego przykładem jest uprawa kukurydzy na kiszonkę, gdzie liczy się jak największa biomasa, która musi równocześnie być jak najlepszej jakości.
Kiszonka z kukurydzy wytwarzana jest w szczególności z przeznaczeniem na cele paszowe, jak i w mniejszym stopniu na biogaz, ponieważ charakteryzuje się bardzo wysoką wartość energetyczną. Dobrej jakości kiszonka pozwala na zapewnienie przeżuwaczom zapasu paszy oraz zaspokojenie ich wysokich potrzeb żywieniowych, przy zachowaniu zdrowia zwierząt i opłacalności produkcji.
Zatem na jakie cechy odmiany, powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze kukurydzy a cele kiszonkarskie na terenie Naszego kraju?
- FAO jest to liczba oznaczająca wczesność odmiany, mówiąca o długości okresu wegetacyjnego potrzebnego do osiągnięcia właściwej zawartości suchej masy w całych roślinach oraz o dojrzałości technologicznej ziarna
Więcej informacji odnośnie FAO, rozwinęliśmy w poniższym artykule:
https://osadkowski-cebulski.pl/dobor-odmiany-kukurydzy-kierunek-uzytkowania-i-fao/
- Efekt Stay-green jest tounikalna właściwość polegająca wydłużonym utrzymywaniu się zieloności liści, nawet do dojrzałości woskowej ziarna. Umożliwia to dłuższą akumulację składników pokarmowych w kolbie, wydłużenie możliwości terminu zbioru, a zebrana masa łatwiej się ubija, a później zakisza.
- Odpowiedni stosunek kolby do całej rośliny, bo nie samą masą zieloną żyje krowa 😊 W kolbie jest bardzo dużo cennej skrobi oraz cukrów, które poprawiają strawność kiszonki i podnoszą energię materiału kiszonkowego.
Te trzy cechy, tworzą finalnie najważniejszy dla Rolnika aspekt przy wyborze odmiany tj. potencjał plonowania świeżej oraz suchej masy.
Jakie odmiany polecamy?
HONOREEN FAO 270-280 pochodzi z hodowli Limagrain, została zarejestrowana w Polsce w 2023roku. Honoreen jest to bardzo wysoko i stabilnie plonująca odmiana. Potwierdzają to wyniki z doświadczeń porejestrowych COBORU w grupie odmian średniopóźnych, ponieważ już od dwóch lat jest najwyżej plonującą odmianą. Tylko w 2024 r. uzyskała ponad 640 dt/ha świeżej masy oraz 22,0 dt/ha suchej masy! Przyczynia się do tego bardzo wczesny wigor odmiany w połączeniu z wysokim efektem stay green, bardzo mocne ulistnienie roślin oraz wysoka zawartość samych kolb w masie zbieranego plonu. A jej bardzo wysoka odporność na wyleganie pozwala utrzymać taką potężną roślinę do samego zbioru, bez ryzyka utraty plonu.
ES SKYTOWER FAO 250 została wychodowana przez hodowlę Lidea. Wicelider plonowania w suchej i świeżej masie w grupie średniowczesnej. W 2024 roku uzyskała w doświadczeniach porejestrowanych COBORU ponad 630 dt/ha świeżej masy oraz 21,3 dt/ha suchej masy! Sama nazwa odmiany bardzo dobrze oddaje jej najważniejsze cechy, a mianowicie wysokość roślin ich masywne ulistnienie. Mieszaniec ten osiąga 4-4,5m wysokości. Charakteryzuje się wysokim potencjałem plonowania na glebach średnich i dobrych.
SM BARD FAO 250-260 odmiana z polskiej hodowli Smolice. Wysokie i stabilne plonowanie, znakomita do produkcji jakościowej kiszonki – rośliny wysokie o dużym udziale kolby i bardzo dobrej strawności. Posiada ziarno typu flint/dent z przewagą flinta co korzystnie wpływa na strawność i jakość kiszonki. Bardzo dobrze adaptuje się do stanowiska z powodzeniem może być uprawiana na mozaikach i słabszych stanowiskach
A jakie odmiany kiszonkowe sprawdzają się u Państwa w gospodarstwie?