Jak zapewnić prawidłowy rozkład resztek pożniwnych?

22 października, 2025
View of harvest residues in a corn field in early spring.

Resztki pożniwne po kukurydzy  to znany  i czasami trudny temat i wydawać by się mogło, że jest już wyczerpany, jednak warto wspomnieć o nich w szerszym ujęciu. Doskonale wiemy, że po uprawie kukurydzy na nasiona zawsze na polu zalegają resztki nierozłożonych pozostałości: słoma, łodygi, resztki liści oraz korzenie. Ich ilość jest różna w zależności od rodzaju uprawy, ale i tak nawet ich najmniejszą ilość  pozostałą np.: po uprawie  kukurydzy na kiszonkę warto przekształcić. Pamiętajmy, że resztki pożniwne to nawóz doskonałej jakości i bardzo pozytywnie wpływa na kolejne rośliny uprawne – ich ogromną rolą jest  dostarczanie składników odżywczych i tworzenie części składowej gleby jaką jest próchnica. Należy pamiętać, że po zebraniu kukurydzy z pola, na każdym hektarze może pozostać od 5 nawet do 20 ton resztek po roślinach. Warto je dobrze wykorzystać i żeby doszło do rozkładu, muszą one przejść skomplikowany proces.

Po kukurydzy może pozostać na polu na 1 ha  nawet do  190 kg potasu, 70 kg azotu, 40 kg fosforu, 50 kg wapnia o 20 kg magnezu oraz niewielkie ilości mikroelementów.

Aby jednak udostępnić te składniki dla roślin  następczych trzeba je uwolnić poprzez rozkład( mineralizacje i humufikację).

Szybki i skuteczny rozkład materii organicznej zależy od wielu czynników takich jak: rodzaj gleby, wilgotność, temperatura i poziom azotu. Przede wszystkim najważniejsza jest obecność mikroorganizmów odpowiedzialnych za rozkład resztek pożniwnych. Od lat utarło  się przeświadczenie, że na resztki pożniwne należy zastosować nawozy azotowe. Nie wszyscy jednak wiedzą, że to nie azot rozkłada resztki, ale mikroorganizmy przy udziale tego pierwiastka. To właśnie pożyteczne bakterie i niepatogenne grzyby saprofityczne są odpowiedzialne za ten proces. Gleby w Polsce są intensywnie użytkowane rolniczo, a to doprowadza do niskiego odczynu gleby oraz degradacji życia biologicznego w podłożu. Z tego powodu problem z rozkładem materii organicznej staje się bardzo powszechny.

Jak zatem  dobrze rozłożyć resztki po kukurydzy?

Odpowiedź jest bardzo prosta i w pełni naturalna – pomoc w tym procesie zapewniają kwasy humusowe, preparaty mikrobiologiczne i odpowiednio dobrane nawozy mineralne (azotowe i mikroelementowe). Składniki pokarmowe, które dostarczamy glebie w formie resztek, nie są od razu dostępne dla roślin. Tempo ich rozkładu uzależnione jest od aktywności biologicznej gleby. Zbadano, że jedna jednostka wytworzonej próchnicy, posiada kilkaset razy większe możliwości sorpcyjne, niż taka sama jednostka materii mineralnej. Humus ma również istotny wpływ na powstawanie i utrzymanie struktury agregatowej gleb. Dodatkowo próchnica jest głównym magazynem azotu organicznego. Poziom materii organicznej wpływa na pojemność wodną gleby – związki humusowe działają jak swego rodzaju pochłaniacze wilgoci dostępnej dla korzeni roślin, które dzięki kwasom humusowym potrafią zatrzymać trzy, a nawet pięciokrotnie więcej wody w formie dostępnej dla roślin.

Aby zwiększyć pulę pożytecznych mikroorganizmów, które wspomagają rozkład resztek pożniwnych  po kukurydzy i tworzenie próchnicy trzeba zastosować odpowiednio dobrane szczepy mikroorganizmów zawarte w preparacie bi słoma. Ten nawóz mikrobiologiczny został specjalnie stworzony w oparciu o naturalne mikroorganizmy glebowe. Bakterie i niepatogenne grzyby saprofityczne odpowiedzialne za rozkład resztek dokonują tego dzięki wytwarzanym enzymom w rozkładzie ligniny, celulozy i innych trwałych związków organicznych. Działają one wysoce wydajnie, zapewniając szybki i skuteczny rozkład resztek pożniwnych oraz doprowadzając do doskonałego odżywienia roślin. Mikroorganizmy zawarte w preparacie bi słoma dodatkowo stymulują ich wzrost poprzez produkcje naturalnych fitohormonów.  Jedną z zalet tych mikroorganizmów jest  również wspomaganie fitosanitarności gleby, ograniczając w naturalny sposób choroby grzybowe. Mikroorganizmy zawarte w bi słoma konkurują o miejsce i pokarm z organizmami chorobotwórczymi – dzięki temu przyczyniają się czynnie do lepszej zdrowotności uprawy.  

Bi słoma posiada certyfikat wydany przez IUNG w Puławach dopuszczający stosowania  tego preparatu również w uprawach ekologicznych.

            Należy również pamiętać, że gleba wraz z resztkami po kukurydzy  musi być nawożona nie tylko azotem, ale warto również stosować mikroelementy, takie jak np. molibden, miedź, cynk i mangan. Molibden np: wchodzi w reakcje z celulozą ze słomy, odżywia bakterie azotowe i wpływa korzystnie na rozwój systemu korzeniowego. Zwiększenie aktywności mikrobiologicznej gleby i bioróżnorodności gleby to kolejne istotne korzyści z jego zastosowania. Pozostałe mikroelementy uczestniczą w przemianach i rozkładzie ligniny.

Idealnym rozwiązaniem jest specjalnie stworzony do rozkładu resztek pożniwnych nawóz azotowy z mikroelementami full terminator, który kompleksowo zapewnia szybki ich rozkład. W skład nawozu wchodzą składniki pokarmowe, takie jak: azot, sód, bor, miedź, mangan, molibden, cynk, substancje humusowe i związki poprawiające ‘przyleganie’ nawozu do resztek pożniwnych, co potęguje jego działanie.  Zaleca się stosowanie tych preparatów  razem w postaci oprysku na rozdrobnione resztki po kukurydzy a po aplikacji warto wymieszać glebę na głębokość max.15-20 cm dla lepszego i szybszego efektu.

Przeczytaj też:

View of harvest residues in a corn field in early spring.
22 października, 2025
Jak zapewnić prawidłowy rozkład resztek pożniwnych?
Resztki pożniwne po kukurydzy  to znany  i czasami trudny temat i wydawać by się mogło, że jest już wyczerpany...
Czytaj dalej
21 października, 2025
Wirusy w zbożach
Przebieg pogody, wilgotna i ciepła jesień powoduje, że powinniśmy przypomnieć sobie o problemach związanych z chorobami ...
Czytaj dalej
Jesienne pole rzepaku, młode liście w rosie we mgle o świcie, tapeta, tło.
16 października, 2025
Azot Jesienią- klucz do przezimowania i wysokiego plonu zbóż i rzepaku
Jesienne nawożenie azotem to jeden z najważniejszych i budzących najwięcej kontrowersji zabiegów agrotechnicznych w upra...
Czytaj dalej
Pole uprawne, zboże, roślinność
14 października, 2025
Wyzwania późnego siewu: Jak uniknąć strat w plonach?
W rejonie Dolnego Śląska i Lubuskiego optymalny termin siewu pszenicy ozimej kształtuje się między 25. września a 15 paź...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024