
Kukurydza jest jedną z najbardziej wydajnych upraw w rodzinie zbóż. A wybór odmiany jest jedną z najważniejszych, jeśli nie najważniejszą decyzją w zakresie zarządzania uprawami. Jest to trudna decyzja, często podejmowana na kilka miesięcy przed siewem, gdzie wiele czynników wciąż pozostaje do ustalenia, a przede wszystkim pogoda.
Celem wyboru odmiany jest przewidywanie, jak dobrze wybrana hybryda poradzi sobie w danym roku. Warto korzystać z wyników plonowania w kilku próbach na różnych lokalizacjach na naszym terenie. Zaczynając od tego zapewniamy sobie stabilność odmiany, co przy obecnych zmianach atmosferycznych jest bardzo ważne. Mając zasób tej wiedzy należy wziąć dodatkowo pod uwagę: wczesność (FAO), typ ziarna oraz cechy agrotechniczne odmiany.
FAO (150-300) – to system cyfrowego oznaczenia wczesności odmiany, mówiący o długości okresu wegetacyjnego potrzebnego do osiągnięcia dojrzałości technologicznej ziarna. W Polsce zaleca się uprawę odmian o wczesności poniżej FAO 300.
Dobór FAO zależy przede wszystkim od:
– rodzaju gleby,
– wysokość nad poziomem morza,
– ekspozycji i nachylenia pola,
– lokalnych warunków klimatycznych.
Aby maksymalnie wykorzystać potencjał plonowania, warto skorzystać z map rekomendacji odmian kukurydzy dostosowanych do miejscowych warunków.
Jeśli odmiana jest zbyt wczesna niż zalecenia dla danego regionu, powinniśmy liczyć się ze zbiorem niższym niż potencjalnie moglibyśmy zebrać. Natomiast, gdy dobierzemy zbyt wysokie FAO, konsekwencje są co prawda inne aczkolwiek równie odczuwalne przez gospodarstwo tj. zbyt duża wilgotność ziarna podczas żniw, co zarówno utrudnia zbiór jak i zwiększa koszty suszenia.
Największą stabilnością w odpowiednich grupach wczesności charakteryzują się na naszym regionie odmiany:
FAO 200–230 – odmiany wczesne użytkowanie na ziarno: DKC 3088,
FAO 240–250 – odmiany średnio wczesne użytkowanie na ziarno: LG 30.273; LG 31.252
FAO 260–290 – odmiany średnio późne użytkowanie na ziarno: ES HATTRICK, DKC 3972, LID 4111 C
- Typ ziarna: flint; flint-dent, dent; tropikal dent
Kto powinien wybrać jaką odmianę – czy sugerować się uwarunkowaniami agrotechnicznymi czy przeznaczeniem:
a. flint odznacza się:
– szybszym wigorem początkowym, większą odpornością na wiosenne chłody i wcześniejszym terminem kwitnienia, większą odpornością na choroby
– odmiany te szybciej dojrzewają, za to wolniej oddają wodę z ziarna podczas dojrzewania,
– zawierają około 50% więcej skrobi szklistej niż ziarno dent co preferowane jest w produkcji kiszonki dla bydła
– używane są w przemyśle paszowym i do produkcji mąki
Na naszym terenie w tym typie ziarna doskonale sprawdza się odmiana LG 31.252
b. dent cechuje się:
– specyficznym zagłębieniem, mączystym bielmem
– wymaganiami zdecydowanie wyższych temperatur w początkowym okresie rozwoju, dlatego też musi być wysiewane w ogrzaną glebę, na stanowiska lżejsze, szybko nagrzewające się,
– większą tolerancję na suszę i wysokie temperatury szczególnie w okresie kwitnienia
– w fazie dojrzewania szybko oddaje wodę z ziarna
– używane są do produkcji alkoholu i skrobi.
Idąc tym tropem odmiany wyhodowane w programie Tropical Dent, charakteryzują się bardzo dobrym wigorem jak flint oraz szybkim oddawaniem wody w ostatnim etapie jak dent. Niejednokrotnie przywoływana jest tu odmiana ES Hattrick o przykładnej zdrowotności i dużej powtarzalności.
c. flint/dent
– najczęściej wybierane przez klientów,
– stabilnie plonuje niezależnie od tego jakim odmianom sprzyjał sezon.
Przykładem takich odmian jest LG 31.252 i LG 30.273, które bardzo dobrze reaguje na niesprzyjające warunki pogodowe, genetyka dent gwarantuje możliwości plonotwórcze odmiany, a flint sprawia że odmiana ta ma bardzo dobry wigor wiosenny i doskonale radzi sobie w początkowym okresie wzrostu nawet przy niskich temperaturach.
Jak widzimy typ ziarna to kolejny ważny parametr, każdy ma swoje zalety i należy go dobrze dostosować w zależności od specyfiki i przeznaczenia.
- Cechy agrotechniczne: podatność na wyleganie, zdrowotność, adaptacja do regionu, odporność na suszę, stanowisko to najważniejsze czynniki agrotechniczne. Należy pamiętać, że poza klasą gleby ważne jest uwzględnienie ogólnych warunków glebowych i klimatycznych na danym polu. Każdy z naszych klientów doskonale zna swoje pola i dlatego tak ważne jest by skorzystać z tej wiedzy i precyzyjnie dostosować daną odmianę. Co roku testujemy nowe odmiany i doskonale wiemy, że niektóre odmiany świetnie przystosowują się do złych warunków, niektóre dadzą rekordowe plony w normalnych warunkach, podczas gdy inne o najwyższym potencjale plonów zaplonują tylko w sprzyjających warunkach.
Podsumowując widzimy, że dobór odmiany kukurydzy jest naprawdę skomplikowany. Wierność plonowania to tak naprawdę wypadkowa nie tylko wielu cech i właściwości danej odmiany, ale również warunków pogodowych. Natomiast wyeliminowanie podstawowych błędów w doborze odmiany przybliża nas do celu osiągniecia maksymalnego zwrotu z inwestycji.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą odmian kukurydzy sprawdzonej na terenie Dolnego Śląska i Lubuskiego, dodatkowo nasi Doradcy Agrotechniczni są do Państwa dyspozycji w ramach pomocy dopasowania odpowiedniej odmiany do stanowiska!