Jak odpowiednio dobrać odmianę kukurydzy by zmaksymalizować ostateczny zwrot z inwestycji?

18 kwietnia, 2025

Kukurydza jest jedną z najbardziej wydajnych upraw w rodzinie zbóż. A wybór odmiany jest jedną z najważniejszych, jeśli nie najważniejszą  decyzją w zakresie zarządzania uprawami. Jest to trudna decyzja, często podejmowana na kilka miesięcy przed siewem, gdzie wiele czynników wciąż pozostaje do ustalenia, a przede wszystkim pogoda.

Celem wyboru odmiany jest przewidywanie, jak dobrze wybrana hybryda poradzi sobie w danym roku. Warto korzystać z wyników plonowania w kilku próbach na różnych lokalizacjach na naszym terenie. Zaczynając od tego zapewniamy sobie stabilność odmiany, co przy obecnych zmianach atmosferycznych jest bardzo ważne. Mając zasób tej wiedzy należy wziąć dodatkowo  pod uwagę: wczesność (FAO), typ ziarna oraz cechy agrotechniczne odmiany.

FAO (150-300) – to system cyfrowego oznaczenia wczesności odmiany, mówiący o długości okresu wegetacyjnego potrzebnego do osiągnięcia dojrzałości technologicznej ziarna. W Polsce zaleca się uprawę odmian o wczesności poniżej FAO 300.

    Dobór FAO zależy przede wszystkim od:
    rodzaju gleby,
    – wysokość nad poziomem morza, 
    – ekspozycji i nachylenia pola,
    –  lokalnych warunków klimatycznych.

    Aby maksymalnie wykorzystać potencjał plonowania, warto skorzystać z map rekomendacji odmian kukurydzy dostosowanych do miejscowych warunków.

    Jeśli odmiana jest zbyt wczesna niż zalecenia dla danego regionu, powinniśmy liczyć się ze zbiorem niższym niż potencjalnie moglibyśmy zebrać. Natomiast, gdy dobierzemy zbyt wysokie FAO, konsekwencje są co prawda inne aczkolwiek równie odczuwalne przez gospodarstwo tj. zbyt duża wilgotność ziarna podczas żniw, co zarówno utrudnia zbiór jak i zwiększa koszty suszenia.

    Największą stabilnością w odpowiednich grupach wczesności charakteryzują się na naszym regionie odmiany:

    FAO 200–230 – odmiany wczesne użytkowanie na ziarno: DKC 3088,
    FAO 240–250 – odmiany średnio wczesne użytkowanie na ziarno: LG 30.273; LG 31.252
    FAO 260–290 – odmiany średnio późne użytkowanie na ziarno: ES HATTRICK, DKC 3972, LID 4111 C

    • Typ ziarna: flint; flint-dent, dent; tropikal dent

    Kto powinien wybrać jaką odmianę – czy sugerować się  uwarunkowaniami agrotechnicznymi czy przeznaczeniem:
    a. flint odznacza się:
    – szybszym wigorem początkowym, większą odpornością na wiosenne chłody i wcześniejszym terminem kwitnienia, większą odpornością na choroby
    – odmiany te szybciej dojrzewają, za to wolniej oddają wodę z ziarna podczas dojrzewania,
    – zawierają około 50% więcej skrobi szklistej niż ziarno dent co preferowane jest w produkcji kiszonki dla bydła
    – używane są w przemyśle paszowym i do produkcji mąki

    Na naszym terenie w tym typie ziarna doskonale sprawdza się  odmiana LG 31.252
    b. dent cechuje się:
    – specyficznym zagłębieniem, mączystym bielmem
    – wymaganiami zdecydowanie wyższych temperatur w początkowym okresie rozwoju, dlatego też musi być wysiewane w ogrzaną glebę, na stanowiska lżejsze, szybko nagrzewające się,
    – większą tolerancję na suszę i wysokie temperatury szczególnie w okresie kwitnienia
    – w fazie dojrzewania szybko oddaje wodę z ziarna
    – używane są do produkcji alkoholu i skrobi.

    Idąc tym tropem odmiany wyhodowane w programie Tropical Dent, charakteryzują się bardzo dobrym wigorem jak flint oraz szybkim oddawaniem wody w ostatnim etapie jak dent. Niejednokrotnie przywoływana jest tu odmiana ES Hattrick o przykładnej zdrowotności i dużej powtarzalności.
    c. flint/dent
    – najczęściej wybierane przez klientów,
    – stabilnie plonuje niezależnie od tego jakim odmianom sprzyjał sezon.

    Przykładem takich odmian jest LG 31.252 i LG 30.273, które bardzo dobrze reaguje na niesprzyjające warunki pogodowe, genetyka dent gwarantuje możliwości plonotwórcze odmiany, a flint sprawia że odmiana ta ma bardzo dobry wigor wiosenny i doskonale radzi sobie w początkowym okresie wzrostu nawet przy niskich temperaturach.

    Jak widzimy typ ziarna to kolejny ważny parametr, każdy ma swoje zalety i należy go dobrze dostosować w zależności od specyfiki i przeznaczenia.

    • Cechy agrotechniczne: podatność na wyleganie, zdrowotność, adaptacja do regionu, odporność na suszę, stanowisko to najważniejsze czynniki agrotechniczne. Należy pamiętać, że poza klasą gleby ważne jest uwzględnienie ogólnych warunków glebowych i klimatycznych na danym polu. Każdy z naszych klientów doskonale zna swoje pola i dlatego tak ważne jest by skorzystać z tej wiedzy i precyzyjnie dostosować daną odmianę.  Co roku testujemy nowe odmiany i doskonale wiemy, że niektóre odmiany świetnie przystosowują się do złych warunków, niektóre dadzą rekordowe plony w normalnych warunkach, podczas gdy inne o najwyższym potencjale plonów zaplonują tylko w sprzyjających warunkach.

    Podsumowując widzimy, że dobór odmiany kukurydzy jest naprawdę skomplikowany. Wierność plonowania to tak naprawdę wypadkowa nie tylko wielu cech i właściwości danej odmiany, ale również warunków pogodowych. Natomiast wyeliminowanie podstawowych błędów w doborze odmiany przybliża nas do celu osiągniecia maksymalnego zwrotu z inwestycji.

    Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą odmian kukurydzy sprawdzonej na terenie Dolnego Śląska i Lubuskiego, dodatkowo nasi Doradcy Agrotechniczni są do Państwa dyspozycji w ramach pomocy dopasowania odpowiedniej odmiany do stanowiska!

    Przeczytaj też:

    18 kwietnia, 2025
    Jak odpowiednio dobrać odmianę kukurydzy by zmaksymalizować ostateczny zwrot z inwestycji?
    Kukurydza jest jedną z najbardziej wydajnych upraw w rodzinie zbóż. A wybór odmiany jest jedną z najważniejszych, jeśli ...
    Czytaj dalej
    16 kwietnia, 2025
    Zabieg ochronny w rzepaku ozimym w fazie zielonego pąka – skuteczna prewencja przed chorobami i szkodnikami
    Wiosna 2025 przynosi dynamiczne zmiany pogodowe, a w wielu regionach rzepak ozimy osiągnął właśnie fazę zielonego pąka. ...
    Czytaj dalej
    10 kwietnia, 2025
    Skutki przymrozków w rzepaku są zauważalne – czas na regenerację!
    W ostatnich dniach obserwujemy wyraźne skutki przymrozków w uprawach rzepaku. Niestety, po nagłym ociepleniu nastąpił ni...
    Czytaj dalej
    28 marca, 2025
    Kiedy przeprowadzić skracanie zbóż?
    Skracanie zbóż to jeden z podstawowych zbiegów agrotechnicznych wykonywanych wczesną wiosną, najczęściej razem z aplikac...
    Czytaj dalej
    © Osadkowski-Cebulski 2024