Jak odnieść sukces w uprawie soi?
O powodzeniu soi w Europie słychać coraz głośniej. Jeśli porównamy powierzchnie jej uprawy w Polsce latach 2022-2021 to zwiększyła się o ponad 50%. Skąd tak szybko rosnąca popularność tego ciepłolubnego gatunku? Sprawdźmy to
Soja jest rośliną z rodziny gatunków bobowatych grubonasiennych, potocznie nazywanych strączkowymi. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi asymilującymi wolny azot z powietrza, szacuje się, że soja jest w stanie pozostawić po sobie mniej więcej 50-100kg N/ha. Dodatkowo jako roślina strączkowa działa fitosanitarnie przełamując uproszczony płodozmian zbożowy-rzepaczany często występujący w gospodarstwach rolnych. To wszystko wpływa na fakt, że soja jest bardzo dobrym przedplonem dla podstawowych roślin uprawnych jakimi są rzepak i zboża.
Po pierwsze należy właściwe wybrać stanowisko do uprawy. Soja potrzebuje gleb o uregulowanym pH, przepuszczalnych, które szybciej się ogrzewają, dzięki czemu nasiona szybciej kiełkują przy wystarczającej ilości wody. Do swojego rozwoju potrzebuje dość wysokich temperatur i umiarkowanej ilości wody, a według najnowszych badań dość dobrze radzi sobie z okresowymi suszami. Soję warto umiejscowić w zmianowaniu po zbożach, ponieważ postawiają one stanowisko w miarę wolne od chwastów i średnio zasobne w azot. Należy dokładnie rozważyć stanowisko po kukurydzy, ponieważ niektóre herbicydy są bardzo szkodliwe dla soi w szczególności oparte na związkach z grupy pochodnych pirydyn oraz z grupy trójketonów.
Po drugie należy wybrać właściwą odmianę. Najważniejszą cechą charakteryzującą odmiany soi jest ich wczesność. Według najnowszej klasyfikacji COBORU odmiany soi dzielimy na trzy grupy wczesności, natomiast w obiegu funkcjonuje równolegle podział w skali „zerowej”
- Bardzo wczesna i wczesna (0000)
- Średniowczesna i średniopóźna (000)
- Późna i bardzo późna (00 i 0)
Z związku z położeniem geograficznym Polski, wybór odmiany jest mocno utrudniony w zależności od Regionu Polski, ponieważ zbyt wczesna nie wykorzysta potencjału i plon będzie niższy niż potencjalnie mógłby być, natomiast zbyt późna odmiana nie zdąży dojrzeć i będzie problem z jej zbiorem.
Odmiany jakie możemy zarekomendować w tym sezonie to:
- ADESSA jest jedną z najwcześniejszych odmian dostępnych na rynku. Najwyżej plonująca odmiana w swojej grupie wczesności na poziomie 3 lat! Rekomendowana do uprawy na większości terenów Polski według COBORU (LZO 2022).
- NESSIE PZO – średniowczesna odmiana z hodowli IGP, która szturmem weszła na rynek Polski. Jej średni potencjał plonowania to ponad 108% wzorca!
- ES COMANDROR – średniopóźna odmiana z hodowli LIDEA, wysoko plonująca na poziomie 105% z bardzo wysoką odpornością na wyleganie!
Po trzecie stosować kwalifikowany materiał siewny. Należy pamiętać że, nie każde nasionko, które wytworzy kiełek jest w stanie rozwinąć się w plonującą roślinę – anomalne nasiona to częste zjawisko w nasiennictwie soi. Siejąc kwalifikowany materiał siewny mamy pewność jakości wynikający ze ścisłej selekcji plantacji nasiennych w celu zachowania 100% czystości odmianowej, bardzo dokładnego czyszczenia min. przez separator optyczny, który eliminuje nasiona chore i martwe oraz delikatnego otoczkowania nasion szczepionką bakteryjną, a często również zaprawiania zaprawą fungicydową.