Jak odnieść sukces w uprawie soi?

1 marca, 2023

Jak odnieść sukces w uprawie soi?

Jak odnieść sukces w uprawie soi?

O powodzeniu soi w Europie słychać coraz głośniej. Jeśli porównamy powierzchnie jej uprawy w Polsce latach 2022-2021 to zwiększyła się o ponad 50%. Skąd tak szybko rosnąca popularność tego ciepłolubnego gatunku? Sprawdźmy to

Soja jest rośliną z rodziny gatunków bobowatych grubonasiennych, potocznie nazywanych strączkowymi. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi asymilującymi wolny azot z powietrza, szacuje się, że soja jest w stanie pozostawić po sobie mniej więcej 50-100kg N/ha. Dodatkowo jako roślina strączkowa działa fitosanitarnie przełamując uproszczony płodozmian zbożowy-rzepaczany często występujący w gospodarstwach rolnych. To wszystko wpływa na fakt, że soja jest bardzo dobrym przedplonem dla podstawowych roślin uprawnych jakimi są rzepak i zboża.

Po pierwsze należy właściwe wybrać stanowisko do uprawy. Soja potrzebuje gleb o uregulowanym pH, przepuszczalnych, które szybciej się ogrzewają, dzięki czemu nasiona szybciej kiełkują przy wystarczającej ilości wody. Do swojego rozwoju potrzebuje dość wysokich temperatur i umiarkowanej ilości wody, a według najnowszych badań dość dobrze radzi sobie z okresowymi suszami. Soję warto umiejscowić w zmianowaniu po zbożach, ponieważ postawiają one stanowisko w miarę wolne od chwastów i średnio zasobne w azot. Należy dokładnie rozważyć stanowisko po kukurydzy, ponieważ niektóre herbicydy są bardzo szkodliwe dla soi w szczególności oparte na związkach z grupy pochodnych pirydyn oraz z grupy trójketonów.

Po drugie należy wybrać właściwą odmianę. Najważniejszą cechą charakteryzującą odmiany soi jest ich wczesność. Według najnowszej klasyfikacji COBORU odmiany soi dzielimy na trzy grupy wczesności, natomiast w obiegu funkcjonuje równolegle podział w skali „zerowej”

  1. Bardzo wczesna i wczesna (0000)
  2. Średniowczesna i średniopóźna (000)
  3. Późna i bardzo późna (00 i 0)

Z związku z położeniem geograficznym Polski, wybór odmiany jest mocno utrudniony w zależności od Regionu Polski, ponieważ zbyt wczesna nie wykorzysta potencjału i plon będzie niższy niż potencjalnie mógłby być, natomiast zbyt późna odmiana nie zdąży dojrzeć i będzie problem z jej zbiorem.

Odmiany jakie możemy zarekomendować w tym sezonie to:

  • ADESSA jest jedną z najwcześniejszych odmian dostępnych na rynku. Najwyżej plonująca odmiana w swojej grupie wczesności na poziomie 3 lat! Rekomendowana do uprawy na większości terenów Polski według COBORU (LZO 2022).
  • NESSIE PZO – średniowczesna odmiana z hodowli IGP, która szturmem weszła na rynek Polski. Jej średni potencjał plonowania to ponad 108% wzorca!
  • ES COMANDROR – średniopóźna odmiana z hodowli LIDEA, wysoko plonująca na poziomie 105% z bardzo wysoką odpornością na wyleganie!

Po trzecie stosować kwalifikowany materiał siewny. Należy pamiętać że, nie każde nasionko, które wytworzy kiełek jest w stanie rozwinąć się w plonującą roślinę – anomalne nasiona to częste zjawisko w nasiennictwie soi. Siejąc kwalifikowany materiał siewny mamy pewność jakości wynikający ze ścisłej selekcji plantacji nasiennych w celu zachowania 100% czystości odmianowej, bardzo dokładnego czyszczenia min. przez separator optyczny, który eliminuje nasiona chore i martwe oraz delikatnego otoczkowania nasion szczepionką bakteryjną, a często również zaprawiania zaprawą fungicydową.

Przeczytaj też:

9 maja, 2025
Technologia kompleksowego wsparcia rozwoju ziemniaka
W agrotechnice ziemniaka jednym z kluczowych czynników determinujących zarówno wysokość, jak i jakość plonu, jest odpowi...
Czytaj dalej
5 maja, 2025
Dlaczego zabieg T2 jest tak ważny?
W ochronie zbóż zabieg T2 zajmuje szczególne miejsce. To właśnie na tym etapie, w fazie BBCH 37-39 (początek kłoszenia-p...
Czytaj dalej
2 maja, 2025
Trzecia dawka azotu w oziminach
Trzecia dawka azotu „na kłos” czyli w fazie strzelania w źdźbło do początku kłoszenia jest często stosowana w uprawie zb...
Czytaj dalej
29 kwietnia, 2025
Zdrowa plantacja bez chwościka buraka!
ProBeet WG to zawierający szczepy bakterii preparat mikrobiologiczny w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024