Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

DOBÓR ODMIANY KUKURYDZY- kierunek użytkowania i FAO

31 stycznia, 2023

Niewątpliwie jednym z podstawowych kryteriów doboru odmian jest kierunek użytkowania: ziarno, kiszonka, CCM, biogaz czy bioetanol. W ostatnich latach odmiany te mają dość mocno zróżnicowane cechy i Hodowcy sami lokują daną odmianę w określonej grupie. Systematyka ta od lat ułatwia nam odpowiedni dobór odmiany w tej kategorii.

Ponadto  wybierając odmiany z danej grupy użytkowania musimy wziąć pod uwagę wczesność odmiany, a więc liczbę FAO, czyli systemu cyfrowego oznaczającego wczesność odmiany, mówiącego o długości okresu wegetacyjnego potrzebnego do osiągnięcia dojrzałości technologicznej ziarna. Na terenie Polski zaleca się uprawę odmian o klasie wczesności poniżej FAO 300. Dlatego błędny wybór wczesności odmiany kukurydzy niesie za sobą konsekwencje. Jeśli odmiana jest zbyt wczesna niż zalecenia dla danego regionu, powinniśmy liczyć się ze zbiorem niższym niż potencjalnie moglibyśmy zebrać. Natomiast, gdy dobierzemy zbyt wysokie FAO, konsekwencje są co prawda inne aczkolwiek równie odczuwalne przez gospodarstwo tj. zbyt duża wilgotność ziarna podczas żniw, co zarówno utrudnia zbiór jak i zwiększa koszty suszenia. Podobny skutek wyboru FAO jest w przypadku odmian kiszonkowych gdzie niski „stay green” w przypadku niskiego FAO jak i opóźniony termin dojrzałości technologicznej odmian z późnym FAO niekorzystnie wpływa na jakość żywieniową kiszonki.

Klienci wraz z naszymi doradcami agrotechnicznymi dobierają odmiany najczęściej na podstawie wyżej opisanych zależności:

FAO 200–230 – odmiany wczesne użytkowanie na ziarno: FRENDLI CS, DKC 3088, RGT ALOEXX, RGT AFIXX,
SY AMBADOR; użytkowanie na kiszonkę/biogaz: ARTURO, GOLDNUGGET, MAS 20 S

FAO 240–250 – odmiany średnio wczesne użytkowanie na ziarno: LG HUXLEY, RGT MAXXATAC, LG 30.273, CODEOS

FAO 260–290 – odmiany średnio późne użytkowanie na ziarno: ES HATTRICK, DKC 3972, P8816, RGT LIPEXX, RGT EXXACT, DKC 4115; użytkowanie na kiszonkę/biogaz: ES SKYTOWER, SM BARD, SY CAMPONA, LEONIDO

Przeczytaj też:

9 maja, 2025
Technologia kompleksowego wsparcia rozwoju ziemniaka
W agrotechnice ziemniaka jednym z kluczowych czynników determinujących zarówno wysokość, jak i jakość plonu, jest odpowi...
Czytaj dalej
5 maja, 2025
Dlaczego zabieg T2 jest tak ważny?
W ochronie zbóż zabieg T2 zajmuje szczególne miejsce. To właśnie na tym etapie, w fazie BBCH 37-39 (początek kłoszenia-p...
Czytaj dalej
2 maja, 2025
Trzecia dawka azotu w oziminach
Trzecia dawka azotu „na kłos” czyli w fazie strzelania w źdźbło do początku kłoszenia jest często stosowana w uprawie zb...
Czytaj dalej
29 kwietnia, 2025
Zdrowa plantacja bez chwościka buraka!
ProBeet WG to zawierający szczepy bakterii preparat mikrobiologiczny w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024