Zakwaszenie gleby – i co dalej?

26 czerwca, 2024

Głównym czynnikiem ograniczającym plonowanie jest zakwaszenie gleby, które wiąże się ze spadkiem jej urodzajności i produktywności.
Zakwaszenie gleb w Polsce ma charakter głównie naturalny i wynika z przewagi opadów atmosferycznych nad parowaniem oraz rodzaju skały macierzystej tworzącej glebę. W Polsce większość gleb powstała na kwaśnych polodowcowych skałach osadowych. Dodatkowo zakwaszenie pogłębiają tzw. czynniki antropogeniczne (spowodowane działalnością człowieka), głównie stosowanie nawozów azotowych oraz emisja tlenków siarki i azotu, przy jednoczesnym obniżeniu zużycia nawozów wapniowych.

Jakie realne zagrożenia mogą pojawić się w związku z zakwaszeniem gleby?

– wymywanie składników pokarmowych
– uwstecznianie się składników pokarmowych w formy trudno przyswajalne dla roślin
– ograniczenie i zmniejszenie aktywności mikrobiologicznej
– zmniejszenie zawartości próchnicy w glebie
– pojawienie się toksycznego glinu i manganu
– pojawienie się chorób, szkodliwych patogenów, chwastów

Jak działać ?

Wymagania roślin uprawnych w zależności od gatunku są różne, przy czym większość z nich preferuje odczyn w przedziale od 5,6-7,0 pH, co oznacza, że prawie zawsze gleby pod uprawy będą wymagały podniesienia odczynu. Dlatego aby zmniejszyć zakwaszenie gleby i doprowadzić jej pH do optymalnego poziomu proponujemy zastosowanie nawozu Bi Calc+, który w swoim składzie zawiera:
 – wysokoreaktywny węglan jurajski
– bakterie Bacillus ( 3 rodzaje: azotofixans (azotowe), subtilis (fitosanitarne), megaterium(fosforowe) – koncentracja 200×106 JTK w każdym gramie nawozu
– kwasy humusowe
Zastosowanie węglanu jurajskiego powoduje szybkie uregulowanie odczynu gleby, który zapewnia optymalne warunki do maksymalnego pobierania przez roślinę składników pokarmowych z gleby. Dodatek substancji humusowych utrzymuje właściwy poziom próchnicy, dzięki czemu wzrasta przyswajalność składników pokarmowych nawet o 20-40%.

Zawarte w Bi Calc+ bakterie:
-wzmacniają odporność roślin na choroby, ograniczają działanie patogenów, poprawiają właściwości gleby przez rozkład materii organicznej
i tworzenie struktury gruzełkowatej; stwarzają roślinie lepsze warunki fitosanitarne -> Bacillus subtilis
– przetwarzają azot z powietrza i gleby udostępniając go roślinom; biorą czynny udział w rozkładzie resztek pożniwnych:
poprawiają właściwości gleby -> Bacillus azotofixans
– przetwarzają fosfor z trudno dostępnych połączeń nieorganicznych i organicznych do form łatwych do pobrania przez rośliny
-> Bacillus megaterium

Bi Calc+ przeznaczony jest dla wszystkich rodzajów upraw. Jest bezpieczny zarówno dla roślin jak i organizmów glebowych –
w kontrolowany sposób reguluje odczyn , nie niszcząc delikatnej równowagi ekosystemu glebowego. Granulat Bi Calc+ posiada
rejestrację MRiRW oraz certyfikat IUNG w Puławach dopuszczający go do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Podsumowując:
Bi Calc+ nie tylko reguluje pH gleby (niweluje zakwaszenie), lecz również aktywuje w niej makro- i mikroskładniki, poprawia właściwości sorpcyjne gleby, aktywuje mikroorganizmy, bierze udział w tworzeniu struktury gruzełkowatej oraz dba o naturalną odporność roślin.

Przeczytaj też:

21 sierpnia, 2024
Jesienne nawożenie zbóż
Nie od dzisiaj wiadomo, że już na samym starcie rolnik ma wpływ na to, jak jego uprawa będzie plonować. To właśnie jesie...
Czytaj dalej
19 sierpnia, 2024
Atpolan Soil Maxx Premium – adiuwant przeznaczony do aktywacji wszystkich agrochemikaliów stosowanych doglebowo
Stosowanie herbicydów przedwschodowo w uprawie rzepaku czy zbóż wymaga stosowania łącznego z dobrym adiuwantem. Herbicyd...
Czytaj dalej
13 sierpnia, 2024
Nowość od Grupa Azoty! Mega AZOT w mega GRANULI!
Czytaj dalej
12 sierpnia, 2024
Rzepak nie lubi konkurencji – jesienne zabiegi herbicydowe
Praktycznie od siewu (pod koniec sierpnia) do zbioru narażona jest na konkurencję  ze strony chwastów jedno- i dwul...
Czytaj dalej
© Osadkowski-Cebulski 2024