Trzecia dawka azotu „na kłos” czyli w fazie strzelania w źdźbło do początku kłoszenia jest często stosowana w uprawie zbóż, szczególnie pszenicy ozimej, w celu poprawy parametrów jakościowych ziarna – głównie zawartości białka. Poniżej kilka kluczowych informacji:
1. Kiedy stosować?
- Optymalny moment to początek fazy kłoszenia, czyli tuż przed pojawieniem się kłosa z pochwy liściowej.
- Zbyt wczesna aplikacja nie wpłynie korzystnie na jakość ziarna, a zbyt późna może nie zostać dobrze pobrana.
2. Ile azotu?
- Zwykle 20–40 kg N/ha (w czystym składniku), w zależności od:
- odmiany (np. pszenice jakościowe mogą potrzebować więcej azotu),
- warunków pogodowych,
- przewidywanego plonu,
- poprzednich dawek.
3. Forma nawozu
- Najlepiej sprawdzają się szybko dostępne formy: np. RSM – skuteczny przy odpowiedniej wilgotności lub saletra amonowa (np. ZAKSAN 32% lub ZAKSAN 33,5%)- forma azotanowa
- Warto unikać form wolno działających w tej fazie czyli w formie amonowej, która jest wolno pobierana i częściowo zatrzymywana na zapas w kompleksie sorpcyjnym
- Mocznik- raczej nie zalecany w tej fazie bez inhibitora bo zadziała wolniej
4. Cel zastosowania:
5. Uwagi praktyczne:
- Trzecia dawka nie zawsze jest konieczna- warto opierać decyzję na aktualnej analizie gleby oraz dotychczasowego nawożenia
- W warunkach suszy należy ograniczyć dawkę lub zrezygnować z nawożenia gdyż roślina nie pobierze wystarczającej ilości nawozu